Celebrări în parohia noastră ocazionate de Ziua Mondială a Bolnavului

Dacă un confrate al tău suferă „Îngrijește-te de el.” – aceasta este tema de anul acesta a ZMB, prin care Papa Francisc ne propune compasiunea ca exercițiu sinodal de vindecare – ”Boala face parte din experiența noastră umană. Dar ea poate să devină inumană dacă este trăită în izolare și în abandonare, dacă nu este însoțită de îngrijire și de compasiune. Când se merge împreună, este normal ca vreunul să se simtă rău, să trebuiască să se oprească din cauza oboselii sau a vreunui accident de parcurs. Acolo, în acele momente, se vede cum mergem: dacă este cu adevărat un drum împreună sau dacă ne aflăm pe același drum, dar fiecare pe cont propriu, văzându-și de propriile interese și lăsând ca ceilalți „să se descurce”. De aceea, în această a XXXI-a Zi Mondială a Bolnavului, în plin parcurs sinodal, vă invit să reflectăm asupra faptului că tocmai prin experiența fragilității și a bolii putem învăța să mergem împreună după stilul lui Dumnezeu, care este apropiere, compasiune și duioșie.”

Diaconul Mihai Roman unge bolnavii

Foto: Diaconul Mihai Roman ungând credincioșii la o celebrare similară în Catedrala ”martirilor și mărturisitorilor veacului XX”

Biserica a afirmat dintotdeauna absoluta și suprema demnitate a vieţii umane care trebuie trăită deplin chiar si atunci când este învăluită de misterul suferinţei. Ziua Mondială a Bolnavului a fost instituită în anul 1992 de Papa Ioan Paul al II-lea, în memoria Sfintei Fecioare Maria de la Lourdes: “Ziua Mondială a Bolnavului să fie un moment forte de rugăciune, de împărtăşire, de oferire a suferinței pentru binele Bisericii şi de a-i invita pe toți să recunoască în chipul fraților infirmi sfântul chip al lui Cristos, care suferind, murind şi înviind a înfăptuit mântuirea omenirii”, spunea Sf Ioan Paul în scrisoarea prin care anunța instituirea unei zile dedicate celor care suferă.
În parohia noastră, Ziua Mondială a Bolnavului va fi marcată duminică 12 februarie 2023, prin scurte cateheze despre valoarea suferinţei şi despre importanţa ei pentru viaţa Bisericii și a noastră, urmată de un oficiu special pentru obţinerea darului sănătăţii sufleteşti şi trupeşti, la finalul Sfintele Liturghii celebrate pe Altarul capelei noastre.
Suferinţa este cea mai tulburătoare dintre problemele omului. Cu toate acestea, persoanele care suferă sunt o comoară de mare preţ. Iar dacă suferinţa lor este unită cu jertfa lui Cristos, primeşte o valoare și mai mare. De aceea, bolnavii noştri nu trebuie eutanasiaţi, nu trebuie marginalizaţi, nu trebuie uitaţi prin spitale sau aziluri, ci trebuie încurajați și asistați cu dragoste si dăruire.

După Sfintele Liturghii dedicate bolnavilor și personalului sanitar (cu răgăciuni specifice), la finalul fiecărei celebrări toţi participanţii vor fi întăriţi printr-o ungere cu undelemn binecuvântat.

Doresc să le mulțumim medicilor care ne reprezintă la celebrarea din Catedrala Schimbarea la față, iar tuturor lucrătorilor sanitari le dorim mulți ani de luptă rodnică în favoarea vieții și pentru alinarea suferinței umane!!!

Programul sfintelor liturghii din Capela Sf. Iosif, duminică, 12 februarie 2023 – a 34-a dR (Fiul risipitor):
Ora 8.30 – Pr. Florin Isac
Ora 10.00 – Pr. Mircea Marțian, Răspunsuri liturgice Corul ”Adoremus” al catedralei noastre
Ora 11.30 – Pr. Mircea Marțian, Răspunsuri liturgice Corul de copii ”Allegria”
Ora 18.30- Pr. Marius Cîmpean

Vă așteptăm cu drag!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *