Hramul Capelei „Sf. Iosif”

O frumoasă sărbătoare a reunit, sâmbătă, 19 martie 2011, sute de credincioşi în capela ”Sf. Iosif” a Catedralei în construcţie din Piaţa Cipariu, Cluj-Napoca: a fost Serbarea Hramului pentru Parohia ”Andrei Mureşanu” şi Serbarea Hramului Eparhiei de Cluj-Gherla, Sărbătoarea Sfântului Iosif.

Ziua de 19 martie a fost declarată Sărbătoare de poruncă pe teritoriul Eparhiei de Cluj-Gherla, prin Decretul Nr. 515/16.03.2003, dat de PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla. În decret este specificat faptul că, ”Sfântul Iosif, Preacuratul Logodnic al Preasfintei Fecioare Maria, Patronul Bisericii universale şi Patronul familiilor, a fost ales de către întâiul episcop Ioan Alexi ca Patron al Eparhiei noastre încă din 1856”.

Pentru credincioşii Parohiei ”Andrei Mureşanu”, este cea de-a patra sărbătoare a hramului de la data sfinţirii capelei. În fiecare an, programul a fost îmbogăţit şi înfrumuseţat cu noi elemente, mereu participarea a fost mai numeroasă, ceea ce vădeşte creşterea spirituală, însufleţirea continuă a imensului edificiu de piatră ce are nevoie în primul rând de această viaţă pentru a se înălţa, pentru a-şi atinge menirea de far călăuzitor care să deschidă calea spre Dumnezeu întregii urbe clujene, aşa cum s-au rugat şi au visat înaintaşii greco-catolici în vremuri de încercare şi luptă pentru credinţă. Aceeaşi luptă trebuie dusă azi şi comunitatea greco-catolică din capela ”Sf. Iosif” a arătat lumii, şi la această sărbătoare a hramului, un model de trăire creştină.

La invitaţia pr. paroh Mircea Marţian, PS Florentin a fost în mijlocul credincioşilor pentru a împărtăşi bucuria sărbătorii. Programul a început printr-un ”Oficiu de mulţumire” coordonat de Grupul de rugăciune „Copiii Sfântului Iosif şi ai Mariei”. În continuare a fost celebrată Sfânta Liturghie Arhierească, răspunsurile liturgice fiind oferite de Corul „Jubilatae” al capelei, dirijat de Mihaiela Ceşa-Goje. Alături de preoţii capelei, au concelebrat invitaţii la acest moment: pr. Pr. Pablo Guerrero-Rodriguez-SJ, superior provincial al ”Societăţii lui Isus”, pr. Florea Gheorghe, paroh al Parohiei Gheorgheni, pr. Marius Mureşan, protopop de Someş, pr. Romulus Silaghi, consilier eparhial şi pr. Adrian Avram, director al Asociaţiei Caritas Eparhial.

În cuvântul la Sfânta Liturghie, PS Florentin a adus în faţa ascultătorilor portretul Sfântului Iosif, cel care de obicei stă în umbra lui Isus şi a Maicii Sfinte, cel a cărui strălucire poate fi umbrită doar de cea a Mântuitorului şi a Sfintei Sale Mame, Preacurata Fecioară Maria: Sfântul Iosif este un model de ascultare, de credinţă, de sfinţenie. Este puţin cunoscut pentru că Sfântul Iosif nu a ţinut nici predici, nu a făcut nici vindecări, nu s-a remarcat în faţa lumii prin nimic deosebit, a fost un om foarte obişnuit, a muncit ca tâmplar pentru a dobândi cele necesare traiului şi a rămas alături de familia sa până când Domnul l-a chemat prin moarte, la viaţă. Sfântul Iosif apare în Evangheliile copilăriei lui Isus de la Matei şi Luca, ca şi fiul lui David, din neamul regal al lui David, este cel care oferă regalitatea genealogiei Fiului lui Dumnezeu. Iosif însă, nu este tatăl natural al lui Isus, pentru că Fiul lui Dumnezeu are un Tată ceresc şi pe pământ o mamă, pe Preasfânta Fecioară Maria. Sfântul Iosif a fost ales ca şi logodnic al Sfintei Fecioare Maria. Era un om curat, un om sfânt, a fost protectorul Preasfintei Fecioare Maria şi tatăl ocrotitor al Pruncului Isus. (…) Sfântul Iosif este primul om care-l vede pe Pruncul Isus în braţele Fecioarei Maria, el este şi primul bărbat care-l poartă în braţe pe însuşi Fiul lui Dumnezeu, Isus Hristos. Sfântul Iosif primeşte misiunea de tată ocrotitor şi educator al acestui prunc. Probabil, blândeţea şi bunătatea Sfântului Iosif se reflectă şi pe chipul lui Isus. Sfântul Iosif este văzut de Biserică drept cumul al virtuţilor. Spun foarte frumos părinţii Bisericii: în Iosif întâlnim credinţa lui Avram, ascultarea lui Isac, răbdarea lui Iacob, curăţia sufletească a lui Iosif din Egipt, blândeţea dar şi tăria lui Moise, smerenia lui David şi înţelepciunea lui Solomon. Iată, în puţine cuvinte, zugrăvit tabloul celui pe care îl avem ca şi patron”.  PS Florentin şi-a încheiat cuvântul, invitând credincioşii să se roage împreună invocaţiile din Litania Sfântului Iosif.

După celebrarea liturgică, tinerii s-au exprimat prin programul artistic pregătit cu mult talent şi dăruire. Mai întâi s-au prezentat cercurile de engleză, franceză şi italiană rugându-se în limbile pe care le studiază. De asemenea, Grupul de dansuri populare a încântat printr-o scenetă despre tradiţia semănatului, fiind evocat obiceiul prin care, an de an, cu binecuvântarea lui Dumnezeu, pământul este făcut să rodească. A fost aruncat simbolic grâul, cel care este hrană pentru oameni, este materia în care Dumnezeu binevoieşte să se coboare la Sfânta Liturghie pentru a ne hrăni spiritual.

Un moment deosebit a fost oferit de copiii din Corul Allegria dirijat de Cristina Nagy – ei au pregătit cântece noi cu această ocazie şi, la sunetul vocilor lor, cu siguranţă s-au bucurat şi îngerii ce erau de faţă.

În acorduri de orgă şi în armonia vocilor membrilor corului Jubilatae, au fost derulate imagini din viaţa capelei – au fost vădite eforturile din fiecare zi a unei comunităţi numeroase şi active, care în acest An al Familiei, împlineşte toate caracteristicile unei familii: sacrificiu pentru ceilalţi membri – aici pot fi amintiţi în primul rând preoţii – pr. Paroh Mircea Marţian şi vicarii Titus Sas şi Florin Isac, ceilalţi preoţi care s-au oferit şi stau la dispoziţia credincioşilor pentru spovezi şi îndrumare spirituală, pr. Ciprian Felecan, pr. Virgil Florian – reprezentant al generaţiei catacombelor, pr. Romulus Silaghi, şi alţi preoţi ce au oferit asistenţa spirituală de care este cea mai mare nevoie în lumea încercată şi dezorientată a prezentului.

Sacrificiu pentru ceilalţi fac zilnic mulţi credincioşi care se preocupă de nevoile capelei, care ajută la întreţinerea bunului mers al vieţii spirituale şi liturgice. Există, de asemenea, profesorii care în mod voluntar fac aici cursuri: pe lângă programul obişnuit de cateheză, sunt organizate cursuri de limbi străine, pictură, iconografie, limba română, matematică, astronomie, sport, chitară, pian, ş.a., astfel tinerii şi copiii pot participa la un program de formare complexă pentru viaţă.

O altă caracteristică a familiei este împărtăşirea – viaţa în comun nu doar în numeroasele activităţi spirituale şi educative, dar şi în momente de relaxare, excursii, activităţi sportive. Un rol important au şi tinerii din Asociaţia ASTRU, care îşi are sediul în incinta Catedralei şi organizează numeroase şi diverse activităţi pentru tineri: conferinţe, seri muzicale, întâlniri cu personalităţi, grupuri de discuţii pe diferite teme, ş.a.

Întreg acest univers existenţial, poate o prefigurare a Împărăţiei Cerurilor, a fost ilustrat în cadrul serbării hramului, iar protagoniştii erau cu toţii prezenţi şi pr. Mircea a dorit să-i cheme pe rând în faţă, pentru a le oferi un mic semn de mulţumire, câte o diplomă pentru fiecare, fiind amintit specificul activităţii fiecăruia – astfel au fost chemaţi preoţii şi diaconii capelei, dirijoarele corurilor Jubilatae şi Allegria, profesorii, catehetele, dar şi avocaţi, doctori, ingineri, tehnicieni, pensionari – bărbaţi şi femei care o mare parte din timp şi-l petrec în biserică, întreaga Familie din capela ”Sf. Iosif” a fost prezentată, şi cuvântul de mulţumire adresat fiecărui membru a luminat feţele.

Ca o încununare a sărbătorii dar şi în semn de mulţumire pentru Păstorul Eparhiei de Cluj-Gherla, a avut loc înmânarea icoanei „Anului Sfintei Familii”: o frumoasă icoană realizată special pentru acest prilej, a fost înmânată solemn Preasfinţiei Sale Florentin. Ea va fi simbolul acestui An al Familiei pentru Eparhia de Cluj-Gherla, imaginea care va însoţi marile acţiuni din viaţa Eparhiei. ”Este o icoană care reprezintă atât Preasfânta Treime cât şi Familia din Nazaret. În partea de sus este mâna Tatălui Ceresc, apoi porumbelul – harul Spiritului Sfânt care coboară asupra celor trei membrii ai Familiei Sfinte. Este o imagine a Familiei ca Şcoală a iubirii, Şcoală a rugăciunii şi Şcoală a muncii, totul sub binecuvântarea Dumnezeului care a luat chip de om” – a explicat PS Florentin.

Un alt moment al zilei a fost lansarea sit-ului Parohiei ”Andrei Mureşanu” – https://parohiaandreimuresanu.ro/ – viaţa acestei parohii va fi reflectată aici şi prin intermediul internetului, vor putea participa la ea oameni de pe toate meridianele pământului.

În continuare, un ”rod al muncii noastre” au pus în faţa Domnului şi a credincioşilor, copiii mici ai parohiei ”Andrei Mureşanu”, care au realizat frumoase icoane pe sticlă. Vernisajul expozitiei din holul expoziţional a fost un nou dar de bună mireasmă spirituală, expresie a chipului lui Isus din fiecare suflet de copil, reflectat în icoană.

În încheiere, toţi participanţii au fost invitaţi la Agapa fraternă pregătită de gazdele evenimentului, în Aula ”Iuliu Hossu”.

În ansamblul ei, întreaga manifestare din capela viitoarei Catedrale din piaţa Cipariu, a fost o marturie de trăire creştină, o imagine a Bisericii vegheată de calda ocrotire a celui care o poartă acum pe braţe, cum oarecând L-a purtat pe braţele sale pe Pruncul Isus, Sfântul Iosif, Patronul Eparhiei de Cluj-Gherla:

”Sprijinitorul şi ocrotitorul familiilor, roagă-te pentru noi.

Apărătorul Sfintei Biserici, roagă-te pentru noi.

Patronul Bisericii Universale, roagă-te pentru noi.

Patronul Eparhiei de Cluj-Gherla, roagă-te pentru noi.

Patronul capelei ”Sf. Iosif”, roagă-te pentru noi.

Pentru rugăciunile Sfântului Iosif, Hristoase, Dumnezeule, miluieşte-ne pe noi şi ne mântuieşte!”

Viorica Sabo, DIRMM

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *