Încă o sesiune în grupa de cateheză pentru adulți

cateheza adulti”Sfânta Liturghie, ospățul familiei lui Dumnezeu” – tema acestui an pastoral în Eparhia de Cluj-Gherla.

Încă o sesiune în grupa de cateheză pentru adulți în care am continuat să analizăm Liturghia Cuvântului, ajutați de Episcopul Baron. Am parcurs a IV-a Sesiune a Programului ”Liturghia”, Cum îi răspundem lui Dumnezeu.

Astfel am aflat faptul că ”predicatorul e o minunată călăuză prin hățișul bibliei”, așa cum e nevoie ca cineva să ne conducă prin junglă, să ne facă o cale pe care să putem merge/ un drum.

Predica ”nu e o pauză de la Sf. Liturghie”, ci e o parte fundamentală a ei, de aceea e așezată la finalul proclamării evangheliei. Ea nu trebuie confundată cu un ”discurs istoric”sau cu un curs de studiu biblic (deși trebuie să avem răbdare ca să înțelegem contextul cultural și istoric al vremii), ci trebuie înțeleasă ”în contextul momentului prezent” (ce ne spune nouă acum Dumnezeu prin acest Cuvânt).

Ca o predică să fie bună trebuie ”să te introducă în mister astfel încât în ea să găsim întrebări fundamentale existenței noastre, dar și răspunsurile lui Dumnezeu la acestea”.
În ritul bizantin, la finalul predicii, urmează ectenia stăruitoare, care conține rugăciunile bisericii și ale fiecărui credincios pentru toți și pentru toate – tot ca răspuns la Cuvântul lui Dumnezeu (la minunile realizate de El între Geneză și cartea Apocalipsei): ”Acum te rugăm Doamne să faci ceva la fel de grozav și pentru noi!”.

Rostirea Crezului (un rezumat pe o pagină al istoriei mântuirii) este momentul în care noi răspundem Cuvântului Sfânt a lui Dumnezeu spunând: Da, Doamne! Credem!

Așa se crează premisele trecerii de la Liturghia Cuvântului, la Liturghia Euharistică, legătură realizată de faptul că acum am ajuns să înțelegem cum ne încadrăm în măreața istorie biblică și deci putem să ne trăim viața ca jertfă dăruită lui Dumnezeu pe altarul iubirii aproapelui. Acum, că am putut vedea, încă o dată, cât de mare, cât de minunat și cât de bun e Domnul, înțelegem că la fiecare Liturghie El face ceva extraordinar pentru noi: ne iartă și ne mântuiește!

Deo gratias!

PS. Mulțumim Biroului de evanghelizare și cateheză al Eparhiei de Cluj-Gherla pentru suport

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *