Prima Împărtăşanie pentru 43 de copii din Parohia „Andrei Mureşanu” şi din grupurile de cateheză din Cluj-Napoca

Sărbătoare a luminii şi bucuriei, duminică, 26 mai 2019, la Cluj-Napoca, în luna martirilor şi a Preasfintei Fecioare Maria, în zilele premergătoare vizitei Sfântului Părinte Francisc în România şi beatificării episcopilor greco-catolici care au apărat, cu preţul vieţii lor, credinţa în unire cu Roma.

Cunoscuta sintagmă „Sângele martirilor, este sămânţa creştinilor” (Tertulian) şi-a aflat împlinirea şi în această zi de celebrare a vieţii şi Învierii, prin cei 43 de copii, fetiţe şi băieţi, cu feţe senine, frumos înveşmântaţi, care la orele dimineţii au traversat, în procesiune, centrul mun. Cluj-Napoca. Ei au pornit de la Catedrala „Schimbarea la Faţă” (B-dul Eroilor) şi au mers până la noua Catedrală a „Martirilor şi Mărturisitorilor sec. al XX-lea” (Piaţa Cipariu), pentru a se întâlni întâia oară cu Domnul Isus Hristos prezent în Sfânta Împărtăşanie.

Click aici pentru albumul foto

Pr. Titus Sas consilier cu cateheza, cel care a coordonat programul Primei Împărtăşanii, împreună cu catehetele Otilia David şi Adriana Tuşa, cu colaborarea mai multor preoţi şi a familiilor acestor copilaşi, sunt cei ce i-au condus cu răbdare, nu doar în pelerinajul prin oraş, ci şi pe drumul mult mai lung al pregătirii spirituale pentru primirea, pentru întâia oară în mod conştient, a Trupului şi Sângelui lui Isus.

Copiii au fost urmaţi în pelerinajul lor de cei ce de fapt le-au precedat şi le-au condus paşii pe drumul spiritual: episcop, preoţi, credincioşi. „Îngeri păzitori” ai celor 43 de copii, pe acest traseu, au fost tinerii Cercetaşi ai munţilor, în costumele specifice, prezenţi în număr mare şi activi în a proteja, ordona şi ajuta la nevoie. S-au remarcat între participanţi şi tinerii din ASTRU, pregătiţi şi ei să-i primească pe cei mici şi să-i facă părtaşi activităţilor lor antrenante şi spirituale, prin care se implică activ în viaţa Bisericii. Copiii au fost înconjuraţi cu iubire şi primiţi cu mare bucurie în sânul comunităţii greco-catolice.

Sfânta Liturghie a fost celebrată în capela „Sf. Iosif” (din incinta catedralei), de către PS Florentin Crihălmeanu, episcopul de Cluj-Gherla şi concelebrată de mai mulţi preoţi: pr. Titus Sas, consilier cu cateheza şi vicar parohial, pr. paroh Mircea Marţian, pr. Florin Isac, ceremonier şi vicar parohial, pr. Raţiu din Baia Mare. Răspunsurile liturgice au fost date, cu bucuria ce le e caracteristică, de copiii Corului Allegria, protagonişti ai Liturghiei copiilor din fiecare duminică şi sărbătoare.

În cuvântul de învăţătură, PS Florentin a amintit, mai întâi, „florile lunii mai care împodobesc fruntea Bisericii”, episcopii mărturisitori ai credinţei care au trecut la Domnul în această lună: ne gândim la Preasfințitul Vasile Aftenie (d. 10 mai 1950, la închisoarea Văcăreşti), la Preasfințitul Alexandru Rusu (d. 9 mai 1963, penitenciar Gherla), la Cardinalul Iuliu Hossu (d. 28 mai 1970, spital Colentina, Bucureşti), precum şi la Cardinalul Alexandru Todea (m. 22 mai 2002) şi la Înaltpreasfințitul arhiepiscop George Guțiu (m. 8 mai 2011).

Ierarhul a continuat: „Astăzi avem aici alte floricele care au răsărit la lumina lui Cristos, în prima bancă a celebrării sunt copilași frumos încununaţi cu coroniţe de flori. Mulțumim lui Dumnezeu, ei sunt darul pe care îl primim din partea familiilor și din partea profesorilor, cateheţilor, îndrumătorilor, preoților, darul care în această zi se aduce în față pentru noi şi care reprezintă «floarea Bisericii».

Evanghelia duminicii vorbește despre un izvor de apă vie: Hristos este la fântână și la El vine o femeie din Samaria, care este însetată, dorește să ia apă iar sursa ei de apă este fântâna, instrumentul este găleata. Isus însă o va conduce pe plan spiritual. Plecând de la această sete naturală, apa, care este izvor de viață, El o va conduce să recunoască sursa adevăratei ape a vieții și, mai mult, să devină și ea izvor de viață, izvor viu pentru ceilalți. Isus o conduce pe această femeie de la fântână, spre adevărata sursă a apei vii, care este Dumnezeu, de la găleată, instrumentul cu care dorea să scoată apa, spre credință, instrumentul care ne ajută să descoperim apa care ne menține în viață și ne transformă în izvor de viață pentru viața veșnică”.

Preasfinția Sa a schimbat apoi câteva cuvinte cu copilașii, le-a pus întrebări la care ei au răspuns cu bucurie, arătând că sunt conștienți de importanța Primei Împărtășanii în viața lor, că s-au pregătit pentru întâlnirea cu Domnul, prin cateheză și spovedanie.

Predica a fost încheiată cu o povestioară despre darul iubirii oferite, „un dar care rămâne, nu se poate consuma” şi este chiar darul pe care îl primesc copiii în această zi, Trupul şi Sângele lui Isus, darul care devine în ei izvor de iubire şi viaţă. „Voi, ca şi femeia, trebuie să deveniţi flăcări vii, lumină a iubirii şi izvor de apă pentru cei care însetează. Aceasta depinde în primul rând de voi, dar depinde şi de părinţii şi îndrumătorii voştri, ca să rămâneţi atât de frumoşi şi curaţi cum sunteţi în această zi. Nu uitaţi ce ne spune Hristos: „Cel ce mănâncă trupul Meu şi bea sângele Meu are viaţă veşnică” (Io 6,54). Amin”.

Plini de emoţie şi sfială, după ce au făcut profesiunea de credinţă, copiii L-au primit în suflete curate pe Domnul Isus Hristos şi odată cu acest moment au fost priviţi şi primiţi în Biserică precum lumina cununii martirilor, ei fiind razele izvorâte din jertfa şi lupta lor.

După celebrarea liturgică, pr. consilier Titus Sas a rostit câteva cuvinte în care a pus accent pe cuvântul „mulțumire”, acesta fiind şi înțelesul cuvântului „Euharistie”. A adus mulțumire lui Dumnezeu pentru ziua frumoasă și însorită, de asemenea a mulţumit preoților care au ajutat la spovedania celor 43 de copii, a mulțumit episcopului eparh pentru prezenţă şi binecuvântare, şi, nu în ultimul rând, şi-a exprimat recunoştinţa faţă de părinți, cetehete, familii, pentru „această zi extraordinară” în care a remarcat „emoția copilașilor când s-au împărtășit pentru prima oară”.

Mulţumiri au fost aduse şi de către PS Florentin: pr. Titus, pentru buna organizare a evenimentului, celor care au contribuit la „educația pe care acești copii au primit-o la credință”, preoților concelebranţi,  Cercetașilor Munților pentru ajutorul oferit, membrilor ASTRU, corului Allegria, copiilor şi tuturor credincioşilor. Preasfinţia Sa a mulţumit şi Poliției şi Jandarmeriei care au asigurat protecţia şi ordinea în timpul pelerinajului.

La final fiecare copil a primit câte un mic cadou şi PS Florentin le-a oferit câte o diplomă de amintire de la Prima Împărtăşanie. Ierarhul clujean le-a făcut micilor sărbătoriţi ai zilei şi o recomandare, întărită şi de pr. consilier Titus, ca acest pas să fie doar primul, şi, de acum să se îndrepte mereu spre sfintele locaşuri, pentru noi şi noi dezlegări de păcate şi împărtăşiri cu Domnul, Cel ce S-a făcut dar, „hrană, jertfă și garanție a vieții veșnice”, pentru ca, primindu-L, să-L poată dărui mai mult, mai departe, tuturor celor dornici de mântuire.

După ce au făcut şi fotografii de grup, imortalizare a bucuriei, au fost cu toţii invitaţi şi la o binemeritată agapă fraternă, timp de împărtășire și sărbătorire, nu doar pentru copilași, ci pentru toți participanții la acest eveniment binecuvântat din viața Bisericii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *