Întâlnirea cea mai însemnată din viața unui om, Prima Sfântă Împărtășanie – poarta deschisă spre Împărăția nemuritoare a lui Dumnezeu -, s-a petrecut în veselie și simplitate duminică, 20 mai 2018, pentru 32 de copii care învață în școli clujene, precum: Colegiul Național „George Coșbuc”, Liceul Teoretic „Gheorghe Șincai”, Colegiul Național „Emil Racoviță” și Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu”.
Între ei, 11 copii au fost din parohia Andrei Mureșanu, afiliată Capelei Sf. Iosif, în care s-a petrecut evenimentul solemn. Sfânta Liturghie a fost celebrată de Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, alături de mai mulți preoți, între care preoții consilieri eparhiali și păstorii parohiei Andrei Mureșanu.
Click aici pentru albumul foto
Celebrarea a fost precedată, la fel ca în fiecare an, de o procesiune a copiilor, urmați de Ierarh și preoți, familii, credincioși, care au mers de la Catedrala Schimbarea la Față până la Catedrala în construcție din Piața Cipariu. Ei au trecut prin oraș cântând bucuria întâlnirii cu Dumnezeu, sub razele soarelui dimineții, cu sufletele luminate, dând mărturia credinței curate. Sfânta Liturghie a fost însoțită, prin răspunsuri și cântări, de vocile limpezi ale copiilor corului „Allegria”, condus de Cristina Patrașcu-Nagy. La momentul rânduit, cei 32 de copii au făcut, în fața Ierarhului, a preoților și a comunității, profesiunea de credință, au rostit solemn Simbolul credinței și l-au primit pe Isus sub forma pâinii și a vinului.
În cuvântul de învățătură, PS Florentin s-a referit la Evanghelia duminicii (Ioan 17,1-13), în care Sf. Evanghelist Ioan „ne pune în contextul Cinei de Taină pentru că, la această Cină, Isus întemeiază Euharistia și Preoția, cele două Sacramente fără de care Biserica nu poate exista. După Cină, Isus rostește un discurs de despărțire de apostoli și amintește primul aspect al vieții de credință, cateheza, precum și al doilea aspect, rugăciunea. Isus se roagă pentru apostoli și pentru aceia care, prin ei, vor crede în Dumnezeu”. A subliniat: „E important pentru copii să cunoască, de mici, importanța rugăciunii”. A menționat apoi un al treilea aspect al vieții de credință, care decurge din dorința lui Isus, „ca apostolii să fie una, în comuniune de credință, speranță și iubire”.
A urmat un dialog pe care Preasfinția Sa l-a avut cu copiii; ei au răspuns, în cor, că au venit în veșminte albe, de sărbătoare, pentru Prima Sfântă Împărtășanie. Au spus și că s-au pregătit pentru acest moment, prin cateheză și Spovadă. La întrebarea: „Ce înseamnă Prima Sfântă Împărtășanie?”, au răspuns că îl primesc pe Cristos, Trupul și Sângele Său. „Trebuie să fiți sfinți”, le-a spus Ierarhul, „pentru că primindu-l pe Cristos în sufletul vostru, voi veți fi lumina lumii, asemenea lui Isus care a spus ‘Eu sunt Lumina lumii!’”
Predica s-a încheiat cu o povestioară al cărei tâlc, un adevăr profund, a fost descoperirea faptului că „în sufletul fiecărui om se află câte un înger”, și, pentru a deveni acel înger, „trebuie doar să înlăturăm ceea ce nu este necesar”. De aceea, „ne rugăm astăzi pentru acești copilași să fie feriți de rău, să poată păstra darul luminii până la sfârșit”, a mai adăugat PS Florentin.
După celebrare, un cuvânt de mulțumire a rostit de pr. Titus Sas, consilier cu cateheza, care a vorbit și în calitate de părinte, dar și de gazdă a evenimentului. Pr. Titus a exclamat: „Să-i fi văzut ieri pe acești copilași, după ce s-au spovedit, cum aproape și-au luat zborul, fiecare dintre ei!” Acest lucru a fost posibil cu contribuția în primul rând a familiilor acestor copii, apoi a cateheților care i-au pregătit și, nu în ultimul rând, a preoților care i-au spovedit, între care: pr. Bogdan Teglaș, pr. Florin Bozântan, pr. Bogdan Doboș, pr. Sabin Brudașca. Tuturor acestora le-au fost adresate mulțumiri, precum și pr. diacon Marius Cîmpean, director adjunct al Departamentului pentru Cateheză și Învățământ Religios, care a ajutat semnificativ la organizarea evenimentului; Mirabelei Poduț; prof. Dana Bodea, consilier al inspectorului de religie, și, totodată, celor care au găzduit evenimentul.
În continuare, Preasfinția Sa Florentin a dorit să mulțumească în primul rând familiilor, „care au considerat că este util pentru viața acestor copilași să facă o pregătire despre noțiunile de credință. Nu uitați că familia este celula fundamentală a Bisericii și a societății. Fără familie, societatea nu poate supraviețui. Familia este ‘școala iubirii’, ‘școala rugăciunii și a muncii’ și aici este locul în care dvs. sunteți profesorii. Apoi, pe plan spiritual, Biserica vine în completarea noțiunilor primite în familie, la fel școala prin profesorii de religie și parohiile prin preoți. Dar prima imagine a lui Dumnezeu pe care copiii o au este mama, apoi și tata, cărora le vin în ajutor bunicii. Iată importanța mamelor, a taților, a bunicilor, iată importanța familiei pentru a crește acești copii liberi, frumoși, în adevăr, bunătate, cu o scară valorilor pentru viața lor și o bună integrare în societate”.
PS Florentin a dorit să mulțumească pr. Titus Sas în calitatea pe care o are de responsabil, la nivel eparhial, cu cateheza și învățământul religios, s-a alăturat apoi mulțumirilor aduse catehetelor și a dorit să adreseze un cuvânt de mulțumire celor ce cântă, în mod particular corului Allegria, dirijoarei Cristina și organistei Andreea, precum și pr. diacon Mihai Roman. Mulțumiri au fost aduse și celor care au organizat procesiunea, tinerilor de la ASTRU, tinerilor cercetași, precum și Poliției și Jandarmeriei. Dar, mai ales, Ierarhul a mulțumit copilașilor, „care au acceptat să primească această învățătură și acum chipul lor strălucește spiritual prin prezența lui Isus”.
Un semn de mulțumire și apreciere pentru catehete și profesoarele de religie a fost acordarea, în anul omagial dedicat Cardinalului Iuliu Hossu, a Diplomei și Medaliei Iuliu Hossu, pentru Adriana Tușa, Otilia David, Dana Bodea și Cristina Sechelea. Nu în ultimul rând, copilașii au primit Amintirea de la Prima Împărtășanie și câte un cadou. Apoi, după fotografiile de grup, sărbătoarea înnoirii Bisericii a continuat pentru cei mici cu agapa fraternă.