Aniversarea a 160 de ani de la întemeierea Eparhiei de Armenopoli – Gherla

Afis- Aniv.160 de ani-novEpiscopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla organizează, în perioada 20 – 24 noiembrie 2013, programul aniversar dedicat împlinirii a 160 de ani de la întemeierea Eparhiei de Armenopoli – Gherla.

În program sunt cuprinse seri de rugăciune şi Adoraţie Euharistică, un cuvânt al Eparhului de Cluj-Gherla la ceas aniversar, sesiuni de comunicări, un concert omagial, Sfinte Liturghii Arhiereşti festive ce vor fi celebrate la Cluj şi Gherla cu participarea unor Înalţi Ierarhi invitaţi să se alăture bucuriei Bisericii în sărbătoare, a preoţilor din Protopopiate, a numeroşi invitaţi şi a credincioşilor Eparhiei.

Aniversarea reprezintă, pentru preoţii, persoanele consacrate şi credincioşii Eparhiei de Cluj-Gherla şi un moment de bilanţ şi aducere-aminte a istoriei Eparhiei, de cinstire a memoriei înaintaşilor, mai cu seamă a Episcopilor ce s-au succedat în tronul episcopal purtând spre Hristos destinele credincioşilor încredinţaţi lor, dar şi motiv pentru o înnoire şi întărire a credinţei în Dumnezeu în Anul dedicat Credinţei, la adăpostul sigur al Bisericii, pe care „porţile iadului nu o vor birui” (Mt 16,18).

Prin documentul «Ad Apostolicam Sedem», promulgat de către Papa Pius al IX-lea la 26 noiembrie 1853, a fost întemeiată Eparhia de Armenopoli – Gherla, ca sufragană a Mitropoliei de Făgăraş şi Alba-Iulia cu sediul la Blaj. Primul Sediu Episcopal a fost oraşul Gherla, iar cel dintâi Episcop al Eparhiei de Gherla a fost Ioan Alexi (1854-1863).

Prin Constituţia apostolică «Solemni Conventione», promulgată de Papa Pius al XI-lea la 5 iunie 1930, a fost înfiinţată Eparhia de Maramureş iar Eparhia de Gherla a fost rearondată, sediul episcopal fiind mutat la Cluj şi numele Eparhiei devenind, Eparhia de Cluj-Gherla. Astfel, în timpul arhipăstoririi Episcopului Iuliu Hossu, noua reşedinţă episcopală s-a mutat în clădirea de pe str. Moţilor 24-26 din Cluj-Napoca, iar noua catedrală a devenit Catedrala ”Schimbarea la Faţă”, până în 1948 la trecerea Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică în ilegaliate.

După ieşirea Bisericii la lumină, din 1990, în timp ce la cârma Eparhiei se afla Episcopul George Guţiu, a fost redobândit mai întâi sediul episcopal, urmând ca în martie 1998, Catedrala „Schimbarea la Faţă” să fie reprimită prin sentinţă judecătorească.

Privind spre viitor, în Cluj-Napoca se înalţă viitoarea Catedrală greco-catolică, despre care actualul Episcop de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu a afirmat: „acest sfânt lăcaş reprezintă  rodul  suferinţei  cu  credinţă şi speranţă a creştinilor greco-catolici, care, în perioada  de  ilegalitate au fost  privaţi de libertate sau obligaţi să se roage în beciuri, locuri improvizate, locuinţe private, în ascuns.

Tuturor  acestora,  dintre  care  unii  sunt  încă printre noi, le datorăm fundamentul de piatră al credinţei Bisericii noastre, pe care dorim să se înalţe în continuare viitoarea Catedrală greco-catolică din Piaţa Cipariu, în cinstea Martirilor şi Mărturisitorilor Secolului XX, dar  şi  ca  semn  al  reînvierii  Bisericii  Române  Unite  cu  Roma, Greco-Catolică, la strălucirea anilor ei de glorie”.

Celebrările aniversare din 20 – 24 noiembrie 2013, ce vor fi prezidate de cel de-al IX-lea Episcop eparhial şi vor avea în centru Adunarea Eparhială programată sâmbătă, 23 noiembrie, în Capela „Sf. Iosif” a Catedralei în construcţie din Piaţa Cipariu, sunt un motiv de mare bucurie şi prilej de a aduce mulţumire lui Dumnezeu pentru calea de 160 de ani pe care a străbătut-o Eparhia de Gherla, apoi Cluj-Gherla, înfruntând vitregia timpurilor şi purtând multor generaţii lumina credinţei în Dumnezeu şi darul Sfintelor Taine dătătoare de viaţă şi mântuire.

PROGRAM ANIVERSAR

Miercuri, 20 noiembrie 2013, Capela «Sf. Iosif», Piaţa Cipariu

SEARĂ DE RUGĂCIUNE A REUNIUNILOR MARIANE
Ora 1730 – Rugăciunea Rozariului
Ora 1830 – Sfânta Liturghie
Ora 1920 – Adoraţie Euharistică

Joi, 21 noiembrie 2013

Catedrala «Schimbarea la Faţă», B-dul Eroilor nr. 10
SEARĂ DE RUGĂCIUNE A PERSOANELOR CONSACRATE

Ora 1800 – Sfânta Liturghie
Ora 1915 – Rugăciunea Rozariului
Ora 2000 – Adoraţie Euharistică

 Vineri, 22 noiembrie 2013
Catedrala «Schimbarea la Faţă», B-dul Eroilor nr. 10

Ora 1800 – Slujba Vecerniei
Ora 1900 – Cuvântul Eparhului de Cluj-Gherla

Sâmbătă, 23 noiembrie 2013 – Adunarea Eparhială
Catedrala «Martirilor şi Mărturisitorilor Sec. XX», Piaţa Cipariu

ADUNAREA EPARHIALĂ

Ora 900SFÂNTA LITURGHIE ARHIEREASCĂ ANIVERSARĂ în Capela «Sf. Iosif»
Ora 1130 – Sesiune de comunicări în Aula «Iuliu Hossu»
Ora 1230 – Acordare de diplome, medalii şi titluri onorifice
Ora 1700 –  Concert omagial în Aula «Iuliu Hossu»

Duminică, 24 noiembrie 2013
Gherla (Primul Sediu Eparhial: 1853 – 1930)

Ora 930 – Procesiune de la primul Sediul Episcopal la Biserica «Sf. Iosif» din P-ţa Unirii (lângă Gară).
Ora 1000SFÂNTA LITURGHIE ARHIEREASCĂ
Ora 1230 – Vizitarea unor obiective semnificative din Gherla (primul Sediu Episcopal, Academia de teologie, Cimitirul de lângă Penitenciar)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *