Capela „Sfântul Iosif” din Piaţa Cipariu, Cluj-Napoca, la nouă ani sub fructuosul protectorat al Părintelui Ocrotitor

Sâmbătă, 19 martie 2016 – Sărbătoarea Sărbătoarea Sfântului Iosif, Patronul Eparhiei de Cluj-Gherla, sărbătoare de poruncă în Eparhia de Cluj-Gherla, s-a celebrat şi Hramul Capelei „Sf. Iosif” din Catedrala în construcţie din Piaţa Cipariu, Cluj-Napoca unde îşi desfăşoară activitatea liturgică Parohia „Andrei Mureşanu”, păstorită de pr. Mircea Marţian şi vicarii parohiali pr. Titus Sas şi pr. Florin Isac.

Comunitatea parohială din capela „Sf. Iosif” a aniversat şi 9 ani de când, prin celebrările liturgice zilnice şi numeroasele activităţi spiritual-culturale şi artistice, a dat viaţă acestei capele şi întregului edificiu, revărsând bogate roade spirituale asupra întregii Eparhii de Cluj-Gherla.

Programul aniversar a început printr-un buchet de rugăciuni către Sfântul Iosif, cu Grupul de rugăciune „Copiii Sfântului Iosif”, coordonat de Diaconul Mihai Roman.

După primirea PS Florentin, Episcopul de Cluj-Gherla, reprezentanţii grupurilor parohiale, preoţii celebranţi şi Episcopul eparhial au intrat în procesiune în capelă.

Au participat la eveniment sute de credincioşi, între care Surori ale Congregației Maicii Domnului, Fraţi Iezuiţi, Surori din Ordinul „Sf. Vasile cel Mare”, tineri din ASTRU, membri ai Asociației Caritas Cluj, ai Asociației Medicilor Catolici din Cluj, ş.a.

Preoţi concelebranţi oaspeţi au fost: Pr. Iosif Chiciudean care a venit cu 35 de copilași, pr. Cristian David, cancelar eparhial, pr. Traian Coste, consilier eparhial, pr. Călin Bot, rectorul Institutului teologic, pr. Radu Talpalariu responsabil ASTRU, părintele Florin Chiciudean, formator în cadrul Institutului Teologic „Sf. Ioan Evanghelistul”, pr. Cristian Sabău, protopop de Cluj I, pr. Marius Cerghizan, consilier pastoral, pr. Adrian Avram, Director Caritas Cluj.

Programul aniversar a avut în centru Sfânta Liturghie Arhierească solemnă, răspunsurile liturgice fiind oferite de Corul de copii „Allegria” dirijat de Cristina Nagy, la orgă Andeea Alexievici.

În cuvântul de învăţătură, Episcopul eparhial a oferit exemplul Sfântului Iosif, cu accentul pe fidelitatea și încrederea lui Iosif încercarea lui de a înțelege voința lui Dumnezeu, îndemnând la încredere în Dumnezeu: „Să avem încredere, pentru că numele lui Dumnezeu – ne spune foarte frumos Papa Francisc –, este Milostivire. El este mult milostiv și îndelung răbdător. Cei care nu au răbdare suntem noi, nu Dumnezeu. Dumnezeu are răbdare cu noi și ne așteaptă să ne întoarcem”. Cuvântul s-a încheiat prin urarea de „La mulţi ani!”, adresată întregii Eparhii de Cluj-Gherla şi Parohiei „Andrei Mureşanu” şi invitaţia de a face împreună Litania Sfântului Iosif, „să-i cerem Sfântului Iosif să ne împărtășească din această bogăție de haruri pe care el le-a dobândit”.

Celebrarea liturgică a fost încheiată prin ceremonia Indulgenţei Jubiliare, care se poate primi la sărbătoarea Hramului cu ocazia Anului Milostivirii, cu condiţia de a se trece ulterior printr-una dintre Porţile Sfinte care au fost deschise în Catedrala episcopală, în biserici protopopiale şi mănăstiri.   

La final, pr. paroh Mircea Marţian, a adresat un mesaj de mulţumire şi recunoştinţă oferită lui Dumnezeu, dar şi celor care au susţinut şi participat la viaţa şi activităţile parohiei: „Un dar este prilej de mulțumire de aceea mulțumesc Tatălui ceresc, a cărui îndurare se revarsă peste noi cu generozitatea iubirii infinite”.

O mulțumire specială a fost adresată bunilor credincioși, pentru toți cei implicați în organizarea acestui eveniment: „ca și Isus, la împlinirea celor nouă ani parohia continua să crească și să se întărească în spirit – a continuat pr. Mircea – ştim că, duminică de duminică, parohia adună la celebrările liturgice circa 1400 de credincioși. Recunoștință Părintelui ocrotitor Sfântul Iosif care a ajutat la împlinirea unui vis, acela de a exista aici o comunitate vie și dinamică”. Semne de dinamism sunt: Liturghia copiilor care se celebrează aici în fiecare duminică, spectacolele aniversare, acţiuni culturale. Dar, „visele se împlinesc prin oameni, fiecare nume este o treaptă vie care ne-a oferit prin trudă o sărbătoare perfectă. Aşadar, recunoștință echipei de angajați: doamna Monica Zelghiu și diaconul Mihai Roman”.

Pr. Mircea a mulţumit confraţilor preoţi, cei doi vicari parohiali, pr. Titus Sas şi Florin Isac. Împreună, ei răspund solicitărilor unei pastoraţii „care cuprinde peste 200 de copii beneficiari ai diferitelor programe, indiferent că este vorba de programe catehetice sau extracatehetice”. Pentru că, valorificând spaţiile amenajate la demisolul complexului catedral încă în construcţie, se împlineşte aici o lucrare diversă colaterală – o paletă largă de activităţi desfăşurate prin grupurile parohiale şi prin responsabilii lor, persoane cu diferite specializări care şi-au pus în mod voluntar profesionalismul la dispoziţia comunităţii parohiale şi a tuturor celor care doresc să ia parte la viaţa unei mari familii umane.

În incinta Catedralei din Piaţa Cipariu – spaţiu consacrat lui Dumnezeu şi devenit realitate prin rugăciunea şi jertfa unui Episcop vizionar, IPS Iuliu Hossu şi a unei generaţii de martiri şi mărturisitori – ia naştere un adevărat model în miniatură pentru o societate întemeiată pe principii creştine, pe valori spirituale, în care „profitul” propriu este de fapt aportul adus la „profitul” celorlalţi şi astfel darul devine dar şi se înmulţeşte asemenea „înmulţirii minunate a pâinilor” prin Isus,  pentru a-i hrăni spiritual şi a-i împlini pe toţi.

Dar, pentru ca această lucrare să fie cu rod bogat, este nevoie de aportul credincioşilor laici, grupaţi în jurul şi în colaborare cu preoţii: „Un rol important îl au desigur laicii, fără sprijinul lor adevărate pietre vii pline de entuziasm, nu se poate realiza acest mozaic realizat aici, ca răspuns la iubirea ce le-a venit prin Sfântul Iosif”. Aici au fost amintiți membrii Consiliului parohial, dar și Comitetul de sprijin parohial „care răspunde mereu atunci când este nevoie”. De asemenea, s-a evidenţiat sprijinul Departamentului de Cateheză, unde activează 4 catehete pe diferite categorii de vârstă; Au fost enumerate activităţi precum: educaţie muzicală – ore de chitară respectiv ore de pian, cele două coruri, copiii grupaţi în corul „Allegria” şi adulţii din corul „Jubilate”, meditaţii – profesori care predau limbi străine (engleză, franceză, germană, italiană), limba română, matematică – cercul de excelență în matematică; alte grupuri: grupul de rugăciune „Copiii Sfântului Iosif”, grupul de dansuri și obiceiuri populare românești, grupul micului actor, cercul de artă în care s-a realizat şi expoziția de icoane pe sticlă expusă la intrarea în Catedrală – o expoziție tematică despre îngeri, cu icoane pe sticlă realizate de copii.

Grupurile parohiale se întâlnesc şi la casa parohială de pe strada Constantin Brâncuși, o casă special amenajată pentru a coagula şi îmbogăţi spiritual comunitatea credincioşilor.

Cu rădăcinile adânci în trecutul de aur al Bisericii Greco-Catolice Române Unită cu Roma, Reuniunea Mariană s-a activat şi în această parohie cu numele „Regina martirilor și mărturisitorilor” – „de când avem o asemenea mișcare să știți că simțim la nivel pastoral datorită rugăciunii dar și a implicării concrete”, a subliniat pr. paroh.

Nu în ultimul rând, au fost amintiți numeroşii binefăcători, toți cei ce se implică în programele parohiei, toţi credincioşii Parohiei.

Mulțumiri speciale au fost adresate „duhovnicului de serviciu”, pr. Virgil Florian, „care aduce aminte de Parohul din Ars, el rămâne de la 7.00 până la 13.00 la spovadă și apoi de la 16.00, din nou, cât este nevoie, este o dovadă despre martiriul și capacitatea de a se oferi comunității”. Mulțumire specială părintelui Romulus Silaghi care la rândul său ajuns a ajută foarte mult în pastoraţie.

Pr. paroh a mulţumit apoi cu recunoştinţă „celui din urmă care este cel dintâi” Preasfinţiei Sale Florentin Episcopul eparhial, pentru „dragostea de părinte, încrederea, susținerea și sprijinul acordat”, mulţimire concretizată şi printr-un cadou – posibilitatea de a comanda o mitră episcopală.

Răspunzând, PS Florentin s-a adresat tuturor prin cuvintele: „Ne bucurăm că am celebrat sărbătoarea Sfântului Iosif. Mulțumim lui Dumnezeu că s-a împlinit acest vis și ducem visul mai departe, pentru că el trebuie să continue prin finalizarea construirii acestei clădiri, de aceea contăm pe rugăciunile dumneavoastră. Suntem o familie şi familia are nevoie de unitate în iubire milostivă. Structurile eparhiale sunt aici de aceea vă mulțumim pentru momentul de unitate, momentul de comuniune dintre noi”. Ierarhul de Cluj-Gherla și-a manifestat recunoștință față de păstorii acestei eparhii oferindu-le câteva cadouri.

În continuare, PS Florentin a salutat pe fiecare participant în parte, prin oferirea unei binecuvântări și a unei iconițe.

Semn al bucuriei a fost apoi tortul aniversar, adus în capelă pe acordurile Imnului dedicat Sfântului Iosif, Iosif este Sfântul, după care toţi cei prezenţi au fost invitaţi la agapa fraternă pregătită în Aula „Cardinal Iuliu Hossu”, unde a fost prezentată şi o proiecţie omagială: Mulțumim Sfinte Iosif cu fotografiile care au imortalizat ultimul an din viaţa Parohiei „Andrei Mureşanu” în imagini amintiri frumoase.

Click aici pentru albumul foto

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *