Cea de-a doua Zi Națională a Greciei, Ziua Marelui „NU”!

grecia grec steagSărbătorind, la Centrul nostru de activități, în organizarea Comunității Elene din Cluj, cea de-a doua Zi Națională a Greciei, Ziua Marelui „NU”!

Reamintire, omagiu, muzică, mâncare și mult dans… Proaspătul nostru grup de inițiere în limba greacă nouă și de dansuri populare grecești s-a simțit, din toate punctele de vedere, ca acasă! Mulțumim lui Dumnezeu!

Sărbătoarea amintește dimineața zilei de 28 octombrie 1940, când ambasadorul italian la Atena, i-a înmânat premierului grec de atunci, Ioannis Metaxas, un mesaj ultimativ din partea lui Mussolini. În acest mesaj, Il Duce pretindea libera trecere a trupelor italiene prin Grecia către „puncte strategice” nespecificate din interiorul țării. Grecia menținuse relații prietenești cu Germania Nazistă, în special în domeniul economic și premierul s-a așteptat, poate, la o reacție în sprijinul țării sale din partea aliatului Italiei. Metaxas a respins ultimatumul, iar această alegere a grecilor de a rezista a putut fi rezumată într-un singur cuvânt: Οχι (Ohi), „Nu” în limba greacă. După numai câteva ore, armata italiană a declanșat atacul împotriva Greciei, din bazele deținute în Albania.

Pentru Grecia, această zi are, pe lângă însemnătatea istorică, o importanță morală aparte. Amintește de valorile elene și, dintre toate, cel mai mult, de demnitate… Să luăm aminte!

Click aici pentru albumul foto

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *