Cina cea de taină în variantă actualizată în cadrul Cercului de cateheză pentru adulți

În cadrul Cercului de cateheză pentru adulți am redescoperit și aprofundat semnificațiile Euharistiei întorcându-ne la tradiționala Cină pascală evreiască, cu de toate: ierburi amare şi hrean – pentru a simboliza viaţa amară şi de sclavie pe care au dus-o evreii în Egipt; charoset – un amestec dulceag de fructe şi arahide; Zeroa – un miel, ca simbol al mielului jertfit de Paste pe când exista Templul (foarte bine gătit de dna Emilia Muntean căreia îi mulțumim); respectiv Beitzah – un ou fiert care simbolizează Haggigah (sacrificiul solemn) care era adus la Templu…

cina evreiasca apr 2023

În timpul acestei speciale mese de Pesach (Seder) s-a repovestit pentru a menține vie memoria și a o dărui și generațiilor viitoare istoria poporului ales care a plecat din Egipt pentru a-şi obţine libertatea.

În timpul Sederului am băut la vremea potrivită cu rugăciunile de binecuvântare cele 4 de vin (de fapt trei pentru că ultima cupă sperăm că o s-o bem în Împărăție) şi am mâncat în amintirea intervenției divine eliberatoare și salvatoare.

Cina pascală conţine şi cîteva cîntece (noi am recitat psalmi și am ascultat muzică evreiască)…

Se pare că Cina cea de Taină a fost, de fapt o cină evreiască desfășurată după ritualul de Seder (chiar dacă mai sunt și alte numeroase păreri). Așadar această cină tradițională ne-a ajutat să-i descifrăm multele semnificații și rădăcini.

Mulțumim Rodicăi Martin pentru inițiativă și tuturor celor din care au contribuit la o seară care, deși a fost îndestulătoare pentru trup, a fost de fapt o mare seară de sufet.

Deo gratias!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *