Colindători la Sfântul Părinte – un proiect care a făcut cinste Bisericii și Neamului românesc

Un grup de 70 de credincioși greco-catolici clujeni, membri ai Parohiei „Andrei Mureșanu”, grupați in jurul copiilor din Corul „Allegria” al Capelei Sf. Iosif, Piata Cipariu, însoțiți de pr. Mircea Marțian, paroh, pr. Florin Isac, vicar parohial, și diaconul Claudiu Tuțu, au fost pelerini în Cetatea Eternă a Romei unde a curs sângele Părinților Bisericii creștine, Sfinții Apostoli Petru și Pavel. În cadrul Audienței Generale de miercuri, 2 dec. 2015, pelerinii l-au colindat și au primit binecuvântarea Sfântului Părinte, Papa Francisc, purtând vestea Nașterii Mântuitorului și onorând prețioasa Cetate Eternă si, în contextul Sărbătorii Naționale a României, întreaga națiune.
Cu binecuvântarea Preasfinției Sale Florentin Crihălmeanu, Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, ei au pornit duminică, 29 nov. 2015, într-un suflet și o inimă si au parcurs lungul drum spre Episcopul Romei, urmașul Sfântului Apostol Petru.
La plecare, Preasfinția Sa le-a transmis:
„Domnul să însoțească fiecărui pelerin un înger al luminii Sale ocrotitoare! Duceți și dorul nostru în Cetatea Eternă și aduceți-ne sfânta binecuvântare de la Sfântul nostru Părinte.”

Ziua Unirii tuturor românilor a fost sărbătorită purtând în suflet cuvintele „Vestitorului Unirii”, Episcopul Iuliu Hossu: „De acum o Românie Mare…”.

Momente emoționante au fost trăite de pelerini marți, 1 decembrie, de Ziua Națională a României, când, purtând eșarfe tricolore, au făcut un popas la Columna lui Traian, „Certificatul de naștere al Poporului Român”, cum a explicat unul dintre pelerini, prof. Maria Rițiu, care a împărtășit pașii ce au condus la momentul Marii Uniri, citand si cuvintele rostite de Cronicarul Grigore Ureche și apoi de Dimitrie Cantemir: „toți de la Râm ne tragem”.
Ziua Unirii tuturor românilor a fost sărbătorită purtând în suflet cuvintele „Vestitorului Unirii”, Episcopul Iuliu Hossu: „De acum o Românie Mare întemeiată pe dreptatea lui Dumnezeu și pe credința poporului Său”.
În fața prețiosului monument a fost intonată o strofă din Imnul României, dar și frumoasele colinde pregătite de copii pentru Suveranul Pontif.
„România!” a fost strigătul care a răsunat, în 1 dec. 2015, pe străzile Romei, în fața „Columnei Sufletului Românesc”, cum frumos a denumit-o pr. Mircea Marțian.
Toți pelerinii s-au bucurat vizitând apoi obiective spirituale și turistice din Roma, precum Colegiul Pontifical Român „Pio Romeno”, Piazza Garibaldi care oferă o frumoasă perspectivă asupra Romei, Basilica Santa Maria in Trastevere – din sec. III-IV, cea mai veche biserică din Roma dedicată Sfintei Fecioare Maria, Pantheonul, biserica închinată Sfintei Fecioare Maria a Martirilor, Fontana di Trevi, Piazza Venezia, Piazza del Popolo, Colosseumul, fiind descoperita astfel Cetatea Romei în toată splendoarea și măreția ei, sub razele soarelui care de aici luminează spiritual întreaga lume.
Diaconul Claudiu Tuțu, doctorand la Roma, prin explicațiile date, a condus pelerinii nu doar prin spațiu, ci și în timp, însuflețind marile personalități ale Bisericii si ale artei universale.

Viva il Papa!

Miercuri 2 decembrie, a sosit momentul așteptat cu emoție, Audiența Papală, în care Sfântul Părinte a împărtășit experiența recentei vizite pastorale pe continentul african, subliniind ideea martiriului pentru Hristos și pregătind inimile pentru deschiderea Anului Milostivirii.
La intrarea în Piața San Pietro, Papa a primit un cadou din partea pelerinilor clujeni o icoană pe sticlă reprezentând pe Sfântul Francisc de Asissi și a binecuvântat o altă icoană pe sticlă a Nașterii Domnului, ambele icoane fiind realizate de Ioana Rusu, responsabilă a cercului parohial de artă. Icoana Nașterii Domnului va rămâne la Cluj spre amintire și venerare.
Glasul copiilor s-a înălțat, cu entuziasm și bucurie, dintre miile de credincioși prezenți, prin colindele pregătite special pentru acest moment, vocea și bucuria lor ajungând până la Sfântul Părinte, care a venit din nou să-i binecuvânteze la finalul audienței.
Un moment memorabil a fost îmbrățișarea și sărutul pe care Pontiful Roman le-a dăruit celui mai mic membru al grupului, Alexandru Isac, gest care simbolizează iubirea și stima  pe care Capul Bisericii Universale o are față de Biserica Greco-Catolică din România.

După amiază a fost vizitată Basilica San Pietro, inima Bisericii Catolice, mama tuturor bisericilor, locul unde a fost înmormântat Sfântul Petru. Credincioșii clujeni s-au închinat în fața „Catedrei lui Petru”, au admirat frumusețea marilor capodopere ale artei care împodobesc bazilica, au venerat moaștele Sfântului Ioan-Paul al II-lea, cel care a numit Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, „Biserica Martirilor și Mărturisitorilor”.

O bucurie sfântă

Participanții, reprezentanți ai Parohiei greco-catolice clujene, păstrează în suflet mulțumirea împlinirii scopului acestui pelerinaj, realizat în numele Mântuitorului Isus Hristos, care va rămâne o amintire de neuitat, primind binecuvântarea Apostolică, onorându-și Biserica și Neamul, fiind fideli continuatori a frumoasei tradiții a colindatului la români.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *