Inaugurarea noului Centru Socio-Educativ al Parohiei clujene „Andrei Mureşanu”

Un nou centru socio-educativ a fost inaugurat în Parohia „Andrei Mureşanu”, în urma primirii – prin dorinţa testamentară a binefăcătoarei Florica Magdalena trecută la Domnul – a casei de pe str. Brâncuşi nr. 44, Cluj-Napoca.

Evenimentul sfinţirii noului spaţiu a avut loc în după-amiaza de miercuri, 10 iunie 2015 şi a reunit credincioşii acestei comunităţi parohiale, în mod deosebit membri Grupului de rugăciune Copiii Sf. Iosif, împreună cu preoţii lor: pr. paroh Mircea Marţian şi cei doi vicari, pr. Titus Sas şi pr. Florin Isac.

Binecuvântarea a fost făcută de pr. Mihai Todea, vicar general eparhial, după ce, mai întâi s-a făcut Litania Sf. Iosif, un oficiu de mulţumire către Sfântul Iosif, patronul Parohiei „Andrei Mureşanu” şi al Eparhiei de Cluj-Gherla, prin mijlocirea căruia s-a împlinit, cum a afirmat pr. Mircea, „un act al dreptăţii divine prin d-na Magdalena, pentru că, înainte de intrarea Bisericii Greco-Catolice în ilegalitate, Parohia „Andrei Mureşanu” a avut o casă parohială pe str. Albinii nr. 10, casă care nu a mai putut să fie recuperată”.

După binecuvântare s-a celebrat rugăciunea Parastasului pentru binefăcătoare, iar, în continuare, pr. Mircea a adus mulţumiri: lui Dumnezeu pentru acest „miracol al credinţei şi al rugăciunii” şi membrilor parohiei care s-au implicat în preluarea şi apoi renovarea şi amenajarea casei, cu menţiunea că totul a fost săvârşit fără a exista nici o finanţare de la vreun partener extern, totul a fost prin contribuţia credincioşilor Parohiei „Andrei Mureşanu”, dovadă că „forţa noastră este forţa unei familii”.

Un motiv în plus de bucurie este faptul că legislaţia permite ca amenajările că continue pe verticală, există deja un proiect de extindere şi etajare a casei parohiale „Centru socio-educativ”, proiect gândit şi propus de un credincios al parohiei în colaborare cu consiliul parohial.

Pr. vicar Mihai Todea a mulţumit tuturor membrilor comunităţii şi preoţilor ei, pentru această realizare, spunând: „trebuie să avem încredere şi speranţă. Aşa cum încă de la momentul Unirii cu Roma din 1700, Biserica noastră a progresat treptat, la fel şi acum, în fiecare zi se produc schimbări în bine: se deschide o parohie, se binecuvântează un centru, o casă, se iniţiază o activitate, o construcţie şi, încetul cu încetul, ne dezvoltăm şi devenim, nu ceea ce am fost, ci ceea ce Dumnezeu vrea să fim acum, în acest timp. Cu implicare, cu dorinţa de a-L preamări pe Dumnezeu, cu dorinţa de a contribui la mântuirea noastră şi a aproapelui nostru, cu siguranţă vom face ca Biserica să devină casa tuturor şi locul de mântuire al tuturor”.

Surpriza acestei inaugurări a fost sosirea Preasfinţiei Sale Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, care, deşi aflat în mijlocul cursului de formare permanentă pentru preoţi în desfăşurare la Centrul iezuit Manresa, a dorit să se afle în mijlocul „familiei parohiale” din cart. Andrei Mureşanu. „Mă bucur pentru acest eveniment – a spus Preasfinţia Sa – în săptămâna trecută am avut ocazia să fac un pelerinaj la Torino, am văzut Giulgiul din Torino şi am celebrat Sf. Liturghie în basilica Sf. Maria Ausiliatrice, unde mult timp a activat Don Bosco şi am avut ocazia să vizităm acele prime oratorii în care Don Bosco strângea toţi copiii care se jucau pe străzi, indiferent de apartenenţa lor socială şi astfel a început tradiţia oratoriilor. De atunci, în Arhidieceza de Milano, întotdeauna când se construieşte o biserică, are alături un oratoriu: este locul de educaţie nu doar al copiilor, este un bine pentru toate categoriile de vârstă. Am avut ocazia să merg şi în Dieceza de Brescia şi, de asemenea, am văzut credincioşii reuniţi pe categorii de vârstă şi petrecându-şi timpul împreună, ca o mare familie. Mulţumim Pr. Mircea pentru preocuparea pe care a avut-o să se deschidă acest oratoriu şi să-l facem să devină activ, să fie un model şi pentru celelalte parohii ale Eparhiei noastre”.

A urmat un nou moment de rugăciune, în timp ce PS Florentin a binecuvântat cu apă sfinţită „casa vie a lui Dumnezeu” – pe toţi credincioşii şi preoţii prezenţi, cei ce vor da viaţă de acum înainte şi acestui spaţiu, dezvoltând un nou centru socio-educativ – un oratoriu, unde copiii sunt aşteptaţi să înveţe şi să se joace, adulţii să se întâlnească la diferite activităţi parohiale, sărbători, onomastici, să se cunoască şi susţină unii pe alţii, în acea comuniune a iubirii pe care Isus o cere: „Poruncă nouă dau vouă: Să vă iubiţi unul pe altul. Precum Eu v-am iubit pe voi, aşa şi voi să vă iubiţi unul pe altul. Întru aceasta vor cunoaşte toţi că sunteţi ucenicii Mei, dacă veţi avea dragoste unii faţă de alţii.” (Io 13, 34-35).

Seara s-a încheiat pritr-o agapă fraternă în curtea împodobită cu flori şi mult spaţiu verde.

Click aici pentru albumul foto

Viorica Sabo
Departamentul mass-media al Episcopiei de Cluj-Gherla

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *