Lansarea, la Cluj, a volumului „Anotimpul tăcerii”

anotimpul tacerii miorita baciuÎn organizarea Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla este programată și la Cluj-Napoca, după București, lansarea volumului de poeme Anotimpul tăcerii, creație a Mioriței Baciu, sau, prof. dr. Miorița Got, cum este cunoscută autoarea cititorilor revistei eparhiale Viața Creștină (cu care a desfășurat o îndelungată colaborare în calitatea pe care a avut-o, de președinte al Secretariatului Național al Educației Catolice).

Evenimentul este programat vineri, 11 octombrie 2019, de la ora 18.00, în Aula „Fericitul Cardinal Dr. Iuliu Hossu” din incinta Catedralei Martirilor și Mărturisitorilor secolului al XX-lea din Piața Cipariu, Cluj-Napoca.

Cartea, ecou al martiriului Bisericii Greco-Catolice și autentică împărtășire a trăirii credinței, va fi prezentată publicului clujean de către: PS Florentin Crihălmeanu, Episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, prof. univ. dr. Mircea Muthu, Facultatea de Litere a Universității Babeș Bolyai, Adrian Popescu, directorul revistei „Steaua”, Anca Cernea – Fundația „Ioan Bărbuș”. Întâlnirea va fi moderată de Luigi Bambulea, Cercetător la Muzeul Național al Literaturii Române.

„Este ceva mișcător, tulburător, neliniștitor în poezia Mioriței Baciu. Dar, mai ales în lumina experienței tragice a clandestinității greco-catolicismului sub comunism, un sfâșietor strigăt al inimii. Asemeni unui Boris Pasternak, Miorița Baciu scrie cu sânge, cu durere, dar întotdeauna însuflețită de iubire. Este sângele unei speranțe sub perpetuu asediu, al unei fericiri interzise, al unui destin răpit. O cunosc bine pe Miorița Baciu. Aceste versuri fac parte dintr-o necontenită mărturisire. Una despre suferință, pătimire, iertare și mântuire. Totul în poezia ei este de o dogoritoare autenticitate. Aici vorbește un suflet. Să-l ascultăm…”, notează Vladimir Tismăneanu în prefața volumului.

Scurtă prezentare biografică a autoarei

Miorița Baciu, născută la 25 noiembrie 1948, în casa parohială din Sâncel, la patru kilometri de Blaj, este absolventă a Facultății de Litere a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, secția română-franceză, 1972; doctor în filologie al aceleiași Universități, cu teza „Argoul românesc”, 1982. Inspector general de limba și literatura română în Ministerul Educației (1990-2007); în paralel, profesor în învățământul liceal și universitar. Președintă a Secretariatului Național al Învățământului Catolic din România (1995-2016). Autoare de manuale școlare, cărți cu profil didactic, cursuri universitare și articole de specialitate. A publicat volumul de versuri „Polenul clipei”, cu o prefață de Cezar Baltag, Editura Teora, 1996, și cartea de memorii „Istoria unui destin confiscat. Tatăl meu, martirul neștiut Viorel Baciu”, cu o prefață de Vladimir Tismăneanu (Curtea Veche Publishing, 2013).

Vă așteptăm cu drag!

Sursa: http://www.eparhiaclujgherla.ro/2019/10/08/anunt-lansarea-la-cluj-a-volumului-anotimpul-tacerii/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *