Biserica a îmbrăcat haina de sărbătoarea joi, 19 martie 2015, când se face pomenirea Sfântului Iosif. A fost o sărbătoare a întregii Biserici Catolice, pentru că Sfântul Iosif este Patronul Bisericii Universale. În mod particular pentru Eparhia de Cluj-Gherla, această zi este o sărbătoare de poruncă încă din anul 1857, când cel dintâi Episcop, Ioan Alexi, a rânduit ca Sfântul Iosif să fie declarat Patronul Eparhiei.
A fost o zi de mare bucurie pentru credincioşii Parohiei clujene „Andrei Mureşanu” afiliată capelei „Sfântul Iosif”, care au serbat cel de-al 8-lea hram aici, după sfinţirea şi punerea în funcţiune a acestei capele ce a însufleţit construcţia noii catedrale căreia în curând i se va turna prima cupolă.
Pentru a marca acest moment aniversar, PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla a răspuns invitaţiei de a celebra Sfânta Liturghie împreună cu cei trei preoţi care slujesc această parohie, pr. paroh Mircea Marţian, pr. Titus Sas şi pr. Florin Isac, vicari parohiali şi cu colaboratorii lor, Pr. Virgil Florian, duhovnic, „care asemeni Parohului din Ars se află în fiecare duminică, în confesional” şi pr. consilier Romulus Silaghi. La masa sfântului altar au concelebrat Mons. Mihai Todea, Vicar general, Pr. Cristian Sabău, Protopop de Cluj I, pr. cancelar Cristian David, pr. consilier Adrian Avram, pr. consilier Marius Cerghizan, pr. rector Călin Bot, pr. iezuit Henric Urban SJ, pr. ioanit Dan Suciu de la Bucureşti, pr. Remus Tegzeşiu, ş.a.. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Grupul coral-instrumental al Reuniunii Mariane Parohiale „Regina Martirilor și Mărturisitorilor” împreună cu diaconul capelei, Mihai Roman.
Fiind anul vieţii consacrate, Preasfinţia Sa Florentin, în cuvântul de învăţătură a meditat asupra consacrării lui Iosif – „momentul consacrării Sfântului Iosif s-a petrecut în somn, putem spune, în «scena visului lui Iosif». Putem spune că Sfântul Iosif este cel consacrat prin excelenţă. Mergând la etimologia cuvântului consacrat, cum sacer – «a fi cu cele sfinte». El este cel care L-a purtat pe Fiul lui Dumnezeu în braţele sale, L-a ocrotit, L-a apărat de rău, I-a oferit hrana, L-a îndrumat, L-a învăţat să umble, să vorbească, să se roage, bineînţeles, toate acestea, împreună cu Preasfânta Fecioară Maria, mama lui Isus Hristos. Despre Sfântul Iosif, Părinţii Bisericii spun că avea o strălucire a sfinţeniei, el a fost numit oglinda sfinţeniei, a virtuţilor. Era un purtător al lui Dumnezeu nu numai în braţe, ci şi în inimă”.
După celebrarea liturgică, pr. Mircea Marţian a rostit un cuvânt de mulțumire adresat în primul rând marii familii create în acest sfânt lăcaş: „fără a idealiza sau compătimi trecutul, putem spune că avem privilegiul de a ne bucura de un nou timp de har pe care care Domnul ni l-a dăruit prin şansa unui nou an fericit sub fructuosul protectorat al Sfântului Iosif. Iar când primeşti un dar e pentru că cel ce ţi-l oferă te iubeşte şi nu rămâne să spui decât un simplu şi spontan „mulţumesc!”.
Mulţumim Tatălui ceresc în Spirit Sfânt, mulţumim Mântuitorului Isus, Preasfintei Fecioare Maria, mulţumim Sfinte Iosif, mulţumim buni credincioşi!
Papa Francisc, fiind un mare paroh al lumii, într-un discurs a propus o meditaţie despre Biserică, axată pe trei verbe care oferă trei direcţii de acţiune. Unul dintre verbe era «a construi împreună Biserica din pietre vii unse cu Spirit Sfânt pe această piatră care este Hristos, Domnul». Iată o mişcare a vieţilor noastre aici în demisolul viitoarei catedrale a Martirilor şi Mărturisitorilor secolului al XX-lea, pe care am început-o acum 8 ani, când puţini ne dădeau şanse chiar de supravieţuire. Se împlinesc 8 ani de când construim aici o familie a copiilor Sfântului Iosif”.
Părintele a adus mulţumiri „tuturor celor implicaţi în această construcţie”, oferind şi daruri simbolice câtorva dintre credincioşii cu merite deosebite prezenţi – fără a fi uitaţi cei care, din cuvioase pricini, n-au putut să fie de faţă –, totul pentru că „nimic nu era posibil fără sprijinul laicilor, fără inimile credincioşilor”, dintre care, „în număr de peste 1400 reuşesc să fie prezenţi în fiecare duminică la Liturghiile celebrate în capelă”.
Mulţumiri speciale s-au adus Surorilor din Congregaţia Surorilor Maicii Domnului şi Surorilor din Ordinul „Sf. Vasile cel Mare” care susţin mult viaţa capelei şi a parohiei.
În ceas aniversar s-au oferit şi cadouri, din partea Parohiei: câte un veşmânt pentru celebrarea Utreniei Învierii au primit cei trei preoţi ai Parohiei „Andrei Mureşanu”.
Acelaşi dar a fost oferit Episcopului eparhial, PS Florentin, ca mulţumire „pentru pentru dragostea de părinte, încrederea, sprijinul, susţinerea acordată”.
Reluând firul istoriei, PS Florentin a spus: „Se cuvine să ne amintim de anii 90, când IPS Arhiepiscop George Guţiu şi Pr. vicar general din acea vreme, Tertulian Langa, binecuvântau şi sfinţeau piatra de temelie pentru acest locaş. După multe frămîntări, a fost ridicat până la nivelul de 6 metri, apoi până la 9 metri, unde a rămas apoi, timp de 12 ani.
Pentru a da viaţă acestor ziduri, împreună cu consilierii eparhiali, am luat decizia – deşi nu existau fonduri – să se încheie măcar acest subsol. Privind acum retroactiv, putem spune că acel acest curaj ne-a fost răsplătit de Bunul Dumnezeu. Prin mijlocirea rugăciunilor Preasfintei Fecioare Maria, ale Sfântului Iosif, am reuşit nu doar să încheiem, ci şi să reluăm lucrările şi să le putem duce în sus, pe verticală.
Meritul faptului că această parohie a devenit în scurt timp cea mai dinamică a Eparhiei noastre, ştim că se datorează pr. Mircea. Într-adevăr a reuşit să creeze aici o familie care se ocupă de toţi membrii ei, de la cei mici la cei mari, acordându-le atenţia cuvenită fiecăruia şi perfectând o implicare a persoanelor laice cu totul deosebită. În semn de apreciere şi mulţumire, permiteţi-mi să-i acordăm, în cadru public, Diploma şi Crucea «Sf. Iosif»”.
În încheierea evenimentului, împreună cu toţi credincioşii, Episcopul şi preoţii au cântat Imnul Sfântului Iosif – imn ales pentru Parohia „Andrei Mureşanu” în care devoţiunea la Sf. Iosif este deosebită. A urmat o Agapă fraternă în Aula „Iuliu Hossu” de lângă capelă.