Un număr de 45 de copii care învaţă în şcolile din centrul mun. Cluj-Napoca, au făcut Prima Sfântă Împărtăşanie în cadrul Sfintei Liturghii Arhiereşti celebrată, duminică 13 mai 2012, în capela „Sfântul Iosif” a Catedralei în construcţie din Piaţa Cipariu, Cluj-Napoca.
Evenimentul se înscrie între momentele de sărbătoare ale Bisericii Greco-Catolice din luna mai, lună dedicată atât Preasfintei Fecioare Maria cât şi Martirilor Bisericii – celor care şi-au dat viaţa pentru credinţă. „În istoria recentă a Bisericii Greco-Catolice, în luna mai, au fost chemaţi la Casa Tatălui: Episcopul Vasile Aftenie (1950), Episcopul Alexandru Rusu (1963), cel dintâi Cardinal al Neamului Românesc, Episcopul Iuliu Hossu (1970). Sunt comemoraţi, de asemenea, cel de-al II-lea Cardinal, Alexandru Todea (2002) şi Arhiereul George Guţiu (2011) – iată sângele sfânt al Mărturisitorilor noştri vărsat pentru credinţă, pentru identitatea greco-catolică” a precizat PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla.
Primul moment al programului duminicii a fost o procesiune a copiilor, însoţiţi de Episcop, preoţi şi credincioşi, de la Catedrala „Schimbarea la Faţă”, până la Catedrala în construcţie din Piaţa Cipariu. Copiii şi-au mărturisit în acest fel hotărârea de a porni pe drumul vieţii împreună cu Hristos, cu Biserica.
Sfânta Liturghie Arhierească a fost celebrată în continuare în capelă, unde, la momentul rânduit, copiii au primit din mâna Episcopului, pentru prima dată, în mod solemn, Trupul şi Sângele lui Isus, împărtăşidu-se astfel cu Pâinea Vieţii, după cuvântul Mântuitorului care spune, „Eu sunt pâinea cea vie, care s-a pogorât din cer. Cine mănâncă din pâinea aceasta viu va fi în veci. Iar pâinea pe care Eu o voi da pentru viaţa lumii este trupul Meu” (In 6,51).
Redăm din cuvântul de învăţătură rostit de PS Florentin în cadrul celebrării liturgice: „Aşa cum Tertulian spunea în primele secole creştine, Sanguis martyrum semen Christianorum – sângele martirilor este sămânţa creştinilor, în această lună, mai, putem vedea care este această sămânţă creştină rodită din sângele mărturisitorilor şi martirilor Bisericii noastre. Aici este sămânţa creştină – aceşti copilaşi îmbrăcaţi în haine albe, haina nevinovăţiei, aceşti copilaşi care s-au pregătit pentru momentul de întâlnire cu Trupul şi Sângele lui Hristos, pentru a deveni purtători ai lui Hristos, ei sunt rodul mărturiei martirilor noştri, ei sunt rodul Bisericii, ei sunt şi viitorul Bisericii, prin ei pregătim viitorul societăţii de mâine. De aceea, este foarte important cum îi pregătim şi responsabilitatea aparţine în primul rând familiei, ca şi primi educatori şi prime modele pe care copilul le vede şi, de asemenea, Bisericii. Ei trebuie să fie sprijiniţi pentru ca să-şi poată continua viaţa creştină. Dintre aceşti copilaşi nevinovaţi, mâine vom alege oameni politici, mâine ei vor fi la cârma societăţii, ca profesori, medici, ingineri, militari, preoţi, călugări şi călugăriţe. Este foarte important ca aceşti tineri să poată creşte curaţi, să înţeleagă că există în lume o scară a valorilor, să poată discerne între bine şi rău, să poată alege liber binele şi să-l împlinească în viaţa lor”.
În încheiere, Pr. Consilier Marius Furtună, Responsabil cu cateheza pe teritoriul Eparhiei de Cluj-Gherla, a adresat mulţumiri organizatorilor evenimentului, dar şi celor care i-au format şi însoţit pe copii în pregătire: în primul rând părinţilor, care le-au dat viaţă, care-i cresc şi educă, profesorilor de religie şi cateheţilor care i-au îndrumat în pregătirea pentru acest moment, dar şi naşilor care au fost prezenţi alături de finii lor.
În organizarea programului şi-au adus contribuţia preoţii şi credincioşii Parohiei „Andrei Mureşanu”, tinerii din Asociaţia ASTRU-Cluj, reprezentanţi ai Poliţiei şi Jandarmeriei care au însoţit procesiunea. După celebrarea liturgică, copiii au primit câte un dar, cuprinzând o amintire de la Prima Sfântă Împărtăşanie, un Rozariu, Noul Testament, o carte pentru rugăciunile zilnice şi dulciuri.
Viorica Sabo – Biroul de Presă al Episcopiei de Cluj-Gherla