SOS! – Recensământul se apropie

După cum ştiţi începând de mâine, va avea loc în ţara noastră un recensământ al populaţiei şi al locuinţelor, parte a unei operaţiuni de recenzare mai largi, iniţiată la nivelul Uniunii Europene. Sunt 35 de criterii de recenzare, care compun formularul individual,  care investighează societatea din diverse perspective unele considerate critice la nivel european.

Considerăm că un criteriu important vizat de recensământ este cel al religiei persoanelor. Trebuie să remarcăm din capul lucului formularea nefericită a întrebării: Cărei religii consideră persoana că îi aparţine? De ce oare a fost evitată formularea simplă Cărei religii îi aparţine persoana? Ce mesaj poate purta acest consideră? Pentru cei care practică o religie, nu este nici o problemă. Pentru cei convertiţi la o religie, de asemenea, nu sunt dubii: ei sunt cei mai hotărâţi! Dar pe cei care s-au îndepărtat temporar de Biserică sau care au o relaţie mai mult formală sau ocazională cu credinţa, ce îi îndeamnă acest consideră să declare?

Curentul ateist şi antireligios care îmbolnăveşte societatea individualistă, carieristă şi consumatoristă doreşte să atragă cât mai multe suflete dezorientate. Ceea ce trebuie să avem în vedere când răspundem la această întrebare este că şi aceste cifre pot crea consecinţe. Un număr în scădere al creştinilor va atrage după sine o îmbărbătare a celor care luptă împotriva educaţiei religioase în şcoli sau împotriva susţinerii cultelor de la bugetul de stat!!!

Dacă rămânem la fel de indiferenţi la ce se întâmplă în jurul nostru, s-ar putea să avem surprize în ceea ce priveşte rezultatul numărului cetăţenilor de etnie română sau procentul celor care se mai declară creştini şi nu în ultimul rand a celor ce se declară creştini greco-catolici.

Să fim, aşadar, cu luare aminte pentru că este posibil ca de un astfel de recensământ, aparent banal, să depindă abordările viitoare, politice şi sociale, cu efect direct asupra societăţii româneşti, în ansamblul ei, asupra bisericii în general, sau a comunităţii noastre şi nu în ultimul rând asupra familiei creştine!!!

În plus potrivit unor studii de specialitate credincioşii noştri au revenit de la Biserica Ortodoxă Română (BOR) într-un procent de circa 9 %. Pe ceilalţi 91 %  îi mai aşteptăm cu drag să revină la cea mai europeană biserică autentic românească!

Pr. Mircea Marţian

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *