Vizita la Cluj a Cardinalului Angelo Scola, Arhiepiscop de Milano

Cardinalul Angelo Scola, Arhiepiscop de Milano, se va afla la Cluj-Napoca în zilele de 4 şi 5 iunie 2013, unde îi va fi conferită cea mai mare distincţie a Universităţii clujene, titlul de Doctor Honoris Causa.

La sosirea în Cluj-Napoca, Înaltul Prelat va fi întâmpinat de către: IPS Jakubinyi György, Arhiepiscop romano-catolic de Alba-Iulia, PS Florentin Crihălmeanu, Episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Virgil Bercea, Episcop greco-catolic de Oradea Mare, Acad. Prof. Univ. Dr. Ioan-Aurel Pop, Rector al UBB şi de decanii Facultăţilor de Teologie Greco-Catolică şi Romano-Catolică, Pr. Cristian Barta şi Mons. Marton József.

Primul punct al vizitei este rezervat reprezentanţilor mass-media, prin Conferinţa de presă ce va fi organizată la sosirea la Aeroportul din Cluj-Napoca, marţi, 4 iunie, între 18.45-19.00, în Sala de protocol a Aeroportului, când Eminenţa Sa Card. Scola va oferi detalii despre semnificaţiile vizitei sale în România, răspunzând totodată problemelor de interes public ce vor fi ridicate.

Vizita unui “Prinţ al Bisericii Catolice”, membru a mai multor Dicastere ale Curiei Romane, pe meleaguri transilvane se înscrie pe două componente, una academică iar cealaltă pastorală.

1. La nivel academic, Eminenţa Sa răspunde invitaţiei Universităţii “Babeş-Bolyai”, în mod particular a Facultăţilor de Teologie Greco-Catolică şi Romano-Catolică, care au considerat ca pe “o mare onoare” oportunitatea de a-i conferi, miercuri 5 iunie, titlul de Doctor Honoris Causa, “ca şi omagiu adus unei personalităţi religioase şi intelectuale ce a reuşit să influenţeze formele lumii contemporane, în structurile sale spirituale, educative, culturale şi sociale”. În motivarea pentru propunerea acordării titlului, se specifică: “conferirea acestei demnităţi onorifice este expresia contribuţiei Eminenţei Sale la aprofundarea ştiinţelor teologice, la dezvoltarea formării teologice universitare, precum şi a măreţiei misiunii sale pastorale, în care dialogul între religii şi culturi joacă un rol esenţial”.

Evenimentul decernării titlului de Doctor Honoris Causa al UBB Eminenţei Sale Prof. dr. Angelo Card. Scola, Arhiepiscop de Milano, se va desfăşura în Aula Magna a UBB, miercuri, 5 iunie 2013, de la ora 12.00. “Laudatio” va fi susţinut de către Conf. dr. Cristian Barta şi Prof. dr. Marton József.

2. În plan pastoral, vizita Cardinalului Scola în România este un prilej de aprofundare a cunoşterii reciproce între Biserica Ambroziană şi Biserica Greco-Catolică Română Unită cu Roma (BRU). Totodată se evidenţiază şi o componentă ecumenică, în program fiind stabilită, (în după-masa de miercuri, 5 iunie), o întâlnire cu IPS Andrei Andreicuţ, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolit al Clujului, Albei Crişanei şi Maramureşului, precum şi vizitarea Facultăţii de Teologie Reformată. Dealtfel, pe parcursul zilei de 5 iunie 2013, distinsul oaspete va vizita toate cele 4 Facultăţi de Teologie din cadrul UBB.

Alte momente semnificative din programul de miercuri, sunt: celebrarea Sfintei Liturghii în rit latin, de la ora 9.00, la Biserica Sfântul Mihail şi, între orele 17.45 – 18.15, vizita la viitoarea Catedrală greco-catolică din Piaţa Cipariu, unde va avea loc celebrarea Rugăciunii de seară (Vespri) în ritul ambrozian, în limba italiană.

Între punţile de legătură dintre Dieceza de Milano şi Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla, consolidate de-a lungul mai multor ani, menţionăm ocazia celei de-a VII-a Întâlniri Mondiale a Familiilor organizată în Arhidieceza de Milano între 29 mai-3 iunie 2012, când numeroase familii din Eparhia de Cluj-Gherla au participat la celebrările cu Sfântul Părinte de atunci, Papa Benedict al XVI-lea. A fost un important prilej de întâlnire şi apropiere între familiile celor două Biserici. Totodată, în luna mai 2013, pe parcursul mai multor zile, PS Florentin Crihălmeanu, Episcopul de Cluj-Gherla a vizitat mai multe parohii din Dieceza de Milano, unde a susţinut prezentări şi conferinţe, cu expunere de imagini, despre mărturisitorii şi martirii Bisericii Române Unite, despre mărturia de credinţă adusă în perioada de clandestinitate a BRU, pentru a transmite acestora bogăţia spirituală a Bisericii pe care o reprezintă.

Departamentul Mass-Media
al Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla

Click aici pentru mai multe detalii

Click aici pentru albumul foto

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *