Binecuvântarea ”Vasilopitei”

Binecuvantarea Vasilopita GreciaBinecuvântarea ”Vasilopitei” (”Pâinea” Sf. Vasile cel Mare)- bucuria dulce, la propriu și la figurat, a reîntâlnirii cu oamenii dragi din Comunitatea Elenă din Cluj-Napoca sau simpatizanții ei, găzduiți în Centrul nostru de activități.

Este una dintre cele mai gustoase și dulci tradiții grecești care evocă o frumoasă tradiție despre Sf. Vasile cel Mare.

Mulțumim lui Petru Zelghiu pentru minunatele poze și lui Daniel Mocanu pentru organizarea impecabilă a evenimentului!

”Vasilopita se pregătește cu atenție de gospodina casei, cu rugăciune și grijă sufletească. Rețeta variază de la o regiune la alta, suferind, de-a lungul timpului, modificări, dar ideea de bază e aceeași: plăcinta se face dintr-un aluat asemănător celui de chec (sau de ”tsureki”, după cum își numesc elenii cozonăcelul tradițional).

Pentru o plăcintă, e nevoie de:

  • 5 ouă (gălbenușurile separate de albușuri),
  • 200 de grame de unt nesărat,
  • 2 cești de zahăr (cești de mărime medie, nu foarte mici),
  • Un pliculeț de praf de copt,
  • O ceașcă de suc de portocale (sau de lapte călduț, după alte rețete),
  • Coaja rasă a unei lămâi,
  • 4-5 cești de făină, pentru obținerea unui aluat gros de chec,
  • 150 de grame de migdale mărunțite,
  • Un baton de vanilie,
  • O monedă învelită bine în folie de aluminiu.

Gălbenușurile de bat bine cu untul și cu zahărul, până se obține o cremă albicioasă, peste care se toarnă ușor sucul de portocale (sau laptele călduț). Peste acest amestec se adaugă vanilia și coaja de lămâie. Albușurile bătute spumă se încorporează treptat, amestecându-se atent cu o spatulă pentru a nu se lăsa aluatul. Făina cernută și amestecată cu praful de copt se toarnă încet în ploaie, amestecându-se în continuare ca să nu se formeze cocoloașe. La sfârșit, se adaugă migdalele mărunțite, apoi aluatul se toarnă într-o formă tapetată cu unt și hârtie de copt, se strecoară moneda și totul se lasă la copt în cuptorul preîncălzit aproximativ o oră, până când plăcinta se aurește la suprafață și trece testul scobitorii. La început, flacăra va fi mai puternică, urmând ca după aproximativ 10 minute să fie micșorată până la nivel mediu.

După ce e scoasă din cuptor și răcită, vasilopita se ornează cu fulgi de migdale, zahăr pudră, avându-se grijă ca pe suprafața ei să se scrie anul care tocmai a început.”

Poftă bună și un an binecuvântat!

Acest articol a fost publicat în Administrative, Evenimente, Ştiri și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *