…Creşteţi şi vă înmulţiţi…(5) Metodele naturale

Ajungem, dragi cititori, în sfârşit, la normalitate, la ceea ce Biserica sugerează şi susţine – Reglarea Naturală a Fertilităţii, metodă de planificare a naşterilor lipsită de efecte secundare nocive şi, mai ales, lipsită de conotaţii morale negative.

Tare m-aş bucura să citiţi cu atenţie aceste rânduri şi să lăsaţi raţiunea să judece, să lăsaţi Spiritul Sfânt să lucreze şi să lumineze inimile şi minţile. M-aş bucura ca şi preoţii să citească, să aplice acasă şi să promoveze această metodă / aceste metode. Ştiu că, din păcate, există multă reticenţă şi ignoranţă în ceea ce priveşte Reglarea Naturală a Fertilităţii, dar sper din tot sufletul ca măcar la acest nivel să reuşim să nu mai cădem în păcate, şi nu oricum, ci în păcate de moarte.

Ce sunt metodele naturale? Instrumente care vin să ajute cuplurile să depisteze cu exactitate în ce perioadă a ciclului menstrual se află femeia, pentru a vedea dacă un act intim va fi fertil sau nu. Nu e vorba de contracepţie, aşa cum de multe ori mi-a fost dat să aud, pentru că nu punem bariere, nu intervenim din exterior pentru a modifica dinamica actului intim şi finalitatea lui. E o constatare a unei stări de fertilitate sau infertilitate a femeii şi folosirea ei pentru o paternitate responsabilă.

Spuneam şi într-un articol anterior: ovulul trăieşte o zi, spermatozoidul trei, prin urmare o femei este fertilă 3-4 zile pe lună. Doar în acest interval poate rămâne însărcinată. Deci nu e o „maşină de făcut copii”, aşa cum postulează feminiştii sau cei cărora le e mai simplu să omită conotaţiile morale ale faptelor lor.

Metode sunt multe, unele mai bune, altele mai puţin eficiente. Le vom lua pe rând pentru a vedea ce oferă, cum funcţionează, la ce ne ajută.

Cea mai cunoscută, dar şi cea mai puţin eficientă este Metoda Calendarului. Femeia îşi urmăreşte ciclul menstrual, şi în funcţie de durata lui, de menstruaţiile anterioare, teoretic, îşi dă seama când e fertilă şi când nu. Spre exemplu, într-un ciclu de 28 de zile, specialiştii spun că ovulaţia are loc în ziua a 14-a. De ar fi atât de simplu ar fi foarte bine, numai că lucrurile nu stau tocmai aşa. În mod normal, metoda calendarului ne poate ajuta să vedem când a existat ovulaţia în luna anterioară. De ce? Pentru că eliberarea ovulului are loc fix cu 16 zile înainte de menstruaţie. Ori pe noi ne interesează ciclul actual, nu cel de luna trecută. Mulţi copii s-au născut cu metoda calendarului, una inexactă, care nu ţine cont că anumiţi factori – o răceală, o insomnie, consumul de alcool, etc. – defazează ciclul femeii, deci orice algoritm obţinut anterior nu mai are relevanţă. Prin urmarea această metodă nu e demnă de încredere maximă şi aplicare necondiţionată. Însă coroborată cu celelalte metode pe care le vom vedea în continuare, are o rată de eficacitate mai mare chiar decât metodele chimice de contracepţie.

Metoda Ovulaţiei – Ogyno-Knauss – arată preocuparea specialiştilor în a descoperi o metodă care să ajute fără să facă rău. Asiaticul Ogyno şi occidentalul Knauss, fără să ştie unul de altul, au analizat clinic ovulaţia, pentru a descoperi elemente care să ajute depistarea acestui moment lunar. E o metodă apropiată de cea a calendarului, analizând evoluţia ciclului şi separând calendaristic perioada fertilă proximă ovulaţiei de cele infertile de la începutul şi sfârşitul ciclului menstrual.

Metoda Mucusului Cervical – Billings – este metoda concepută de neurologul australian Billings (Dumnezeu să-i răsplătească eforturile şi să-l odihnească, pentru că s-a mutat de la noi destul de recent). Acesta a studiat tot clinic evoluţia şi modificarea calităţii mucusului cervical în funcţie de perioada unui ciclu menstrual.

Revenim cu unele detalii de natură fiziologică, pentru a explica această metodă dar mai ales pentru a o înţelege pe următoarea. Colul uterin (sau cervixul) secretă un mucus cu un rol bine definit. Mediul vaginal fiind acid, acest mucus neutralizează zona în perioada fertilă, pentru a putea permite spermatozoizilor să supravieţuiască. În plus acest mucus este fluid, elastic, permiţând accesul facil al celulelor reproductive masculine spre col şi, mai sus, spre trompele uterine, locul în care are loc concepţia. În perioada infertilă, acest mucus este gros, vâscos, scăzut cantitativ, ceea ce reduce motilitatea spermatozoizilor şi împiedică accesul lor. O analiză microscopică arată acest mucus infertil ca un ghem, ca o aglomerare de fibre înnodate, imposibil de trecut, în vreme ce calitatea superioară a mucusului fertil prezintă o aliniere a acestor fibre, o adevărată „autostradă” pentru spermatozoizi, aşa cum o numesc specialiştii.

Iată deci că Dr. Billings, prin simpla observaţie a mucusului cervical (a glerei, cum mai este cunoscut) oferă femeilor un semn extrem de fidel care să le ajute în analizarea lunară.

Metoda Simpto-Termală – a Dr. Josef Rotzer – este metoda care coroborează toate cele prezentate mai sus, adăugând şi alte elemente care oferă o siguranţă apropiată de 100%. E o metodă ieftină, care presupune utilizarea unui termometru, a unor grafice, dar mai ales a unei cantităţi de disponibilitate. Graficul conţine atât calendarul ciclului (notarea perioadei de menstruaţie şi a zilelor ce urmează), cât şi analiza mucusului cervical, a calităţii, elasticităţii lui, analiza temperaturii şi poziţia colului uterin.

Temperatura constituie un factor esenţial pentru această metodă, fiind mai scăzută în perioada infertilă şi mai ridicată în perioada ovulaţiei. Ca să folosim exemple prozaice pentru cei reticenţi, cloşca este pusă pe ouă tocmai pentru a ridica temperatura cuibului şi a permite evoluţia puilor în găoace. Şi să nu uităm că, în regnul animal, se vorbeşte de femele „în călduri”, adică în perioada optimă să rămână gestante. Nu văd de ce am omite şi aceste elemente în analiza noastră.

Colul uterin, în perioada fertilă, este centrat, mai moale ca şi textură, având orificiul deschis, oferind astfel cale liberă spermatozoizilor. În perioada infertilă, colul este poziţionat anterior, este mai rigid, iar orificiul este aproape închis. Sunt femei care îşi cunosc corpul şi recurg efectiv doar la auto-palparea colului uterin pentru a şti în ce perioadă a ciclului se află.

Testerele pentru ovulaţie sunt cele mai noi metode create să ajute femeile cu probleme de fertilitate să depisteze ovulaţia, pentru a se bucura de prunci, pentru a se împlini în maternitate. De vreme ce ajută cu fidelitate să sublinieze perioada fertilă, nu văd care e problema pentru cei care doresc să depisteze perioadele infertile să utilizeze aceste aparate.

Tipologia e multiplă, aşa că vom prezenta doar două astfel de testere. Primul, cel bazat pe salivă, analizează conţinutul de estrogeni din trupul femeii, care e mai ridicat înainte de ovulaţie şi mai scăzut în perioada infertilă. Aceste mini-microscoape (Luna Fertility Kit sau Maybe-Baby) sunt ieftine şi uşor de procurat.

Un al doilea tip de tester, de factură recentă, digital, este cel care analizează prezenţa sau absenţa hormonului luteinizant (cel ce declanşează ovulaţia, a se vedea un articol mai vechi) în urină. Şi acestea sunt accesibile ca preţ şi pot fi folosite cu încredere, fie ca metodă de back-up pentru cei ce nu cred total în metoda simpto-termală, fie efectiv ca şi metodă de reglementare naturală a concepţiei.

Haideţi să vedem care sunt avantajele acestor metode, sau, mai precis, a metodei simpto-termale, cea care înglobează toate elementele despre care am vorbit mai sus.

În primul rând nu avem remuşcări din punct de vedere moral, nu mai avem „materie” de spovadă. E în conformitate cu ceea ce învaţă şi promovează Biserica Catolică, făcând parte din planul creaţiei lui Dumnezeu.

Nu mai trebuie să ne temem de efecte secundare nocive pentru sănătatea femeii. Fără a interveni din exterior cu elemente chimice (hormoni, cauciuc, cupru, etc.) metoda observă „naturalul” şi se foloseşte de ceea ce Dumnezeu a creat, de modul firesc şi natural în care femeia şi bărbatul funcţionează.

Presupune colaborarea reală între parteneri, fără a plasa grija doar pe umerii femeii, care trebuie să se îngrijească să nu rămână din nou însărcinată. Astfel ambii membri ai cuplului cunosc datele problemei, ştiu dacă o posibilă manifestare a intimităţii va avea sau nu loc.

Oferă cuplului ocazia descoperirii şi a altor modalităţi de a-şi manifesta iubirea, mai ales în perioada fertilă şi atunci când nu-şi mai doreşte un alt copil, renunţând astfel la activitatea sexuală pentru o vreme.

E o metodă care nu presupune cheltuieli mari, se învaţă destul de uşor şi se aplică la fel de uşor. Cere doar un element cheie – disponibilitatea.

Şi, aviz „specialiştilor”, se adresează chiar şi femeilor cu un ciclu menstrual neregulat. S-a postulat mult şi încă se susţine că aceste metode nu pot fi aplicate decât de cele cu un ciclu regulat. Să spunem clar că diferenţe de câteva zile între cicluri, la nivelul duratei, nu desemnează cicluri neregulate. Temperatura, mucusul, colul uterin, se comportă la fel şi într-un ciclu de 25 de zile şi în unul de 36! Aplicarea corectă a metodei simpto-termale nu are nici o problemă la acest nivel. Mai ales atunci când, pentru confortul psihic, sunt folosite testerele de ovulaţie ca suplimentare. Spor la treabă!

Sper că am reuşit să vă conving că viaţa e frumoasă şi merită trăită la adevărata valoare, fără a ne mai teme de păcat, fără a mai avea griji şi stres excesiv. Domnul să ne lumineze pe toţi să trăim în conformitate cu voia şi planul Său de mântuire.

Sper că am reuşit să fiu de folos prin această serie de articole, să elucidez şi să răspund unor întrebări la care era dificil de găsit răspunsurile necesare. Cei care s-au simţi lezaţi (am avut deja critici că am dat prea multe detalii în articolele mele) să facă bine să ierte dorinţa arzătoare a unui preot de a lumina şi de a spune lucrurilor pe nume.

Până data viitoare, oricând va fi aceea, să auzim numai de bine.

 Pr. Titus Sas
Departamentul pentru Familie şi Viaţă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *