…Vă mai înmulţiţi?… (4) Imposibil!

Dragii mei, reluăm discuţiile noastre legate de contracepţie, pentru a trece în revistă alte elemente ale subiectului: steriletul, pilula de a doua zi, vasectomia, legarea trompelor.

Pentru a înţelege mai bine, reluăm definirea acestui fenomen: orice gest, element chimic sau mecanic, care vine să împiedice spermatozoidul să ajungă să fecundeze ovulul, este numit contraceptiv. Cele care împiedică nidarea intră în categoria contra-gestativelor.

Din punct de vedere moral, discutăm de separarea dintre plăcere şi procreare, respectiv despre faptul că un contraceptiv face actul intim infertil. De aici apar şi conotaţiile imorale ale contracepţiei.

În viaţa spirituală, principiul lui Machiavelli „scopul scuză mijloacele” nu funcţionează. Nu putem ajunge la un scop bun, pozitiv, folosind mijloace rele, negative. Aici nu e ca şi în matematică, „minus” cu „minus” nu dă niciodată „plus”. Prin urmare nu putem avea ca scop evitarea unei sarcini, element al unei paternităţi responsabile, folosind metode contraceptive sau contra-gestative, rele în sine.

În  numărul trecut am văzut are sunt metodele propriu-zis contraceptive (prezervativ, cupolă, etc.) cât şi pe cele contra-gestative (pilula). Continuăm enumerarea celor rămase, pregătind terenul pentru viitorul număr, când ne vom opri asupra metodelor naturale de reglare a fertilităţii.

Steriletul, sau Dispozitivul Intra-Uterin (DIU) arată că mintea omului în a evita o sarcină a ajuns la culmi nebănuite de perversitate. Citeam într-o lucrare de educaţie sexuală că unul dintre părinţii acestei metode este un german care studiase metodele beduinilor de a feri cămilele de sarcini în timpul deplasărilor cu caravana prin deşert. Aceştia foloseau pietre pe care le introduceau în bietele animale pentru a evita sarcina. Şi astfel s-a ajuns la sterilet.

Acest instrument reprezintă un mic „T” din plastic sau metal, acoperit cu cupru sau hormoni sintetici (cei pe care i-am văzut ca intră în alcătuirea pilulelor), inserat de către medicul ginecolog în uter. Să nu credeţi că are rol de „dop”, care nu permite accesul spermatozoizilor spre trompele uterine. Are un pronunţat caracter contra-gestativ, făcând endometrul (ţesutul interior al uterului) impropriu unei nidări (adică bebeluşul proaspăt conceput nu se poate fixa pe acest perete uterin şi moare, fiind eliminat).

Aţi avut vreodată o aşchie în deget? Aţi simţit cum pulsează zona, încercând să respingă acest corp străin? În limbaj popular spunem că ne „coace” degetul. La fel funcţionează acest DIU. Uterul îl percepe ca pe un corp străin, încearcă să-l elimine, iar spasmele respective reuşesc de fapt să elimine copilul.

Hormonii care acoperă acest sterilet acţionează asupra mucoasei colului uterin, asupra endometrului, asupra trompelor, inflamând zona şi făcând greu accesul ovulului fecundat. Pentru că, să ne înţelegem, el nu opreşte ovulaţia, ci se opune gestaţiei. De aceea multe femei care au acceptat „sfatul” medicului de a-şi „monta” (acesta e termenul folosit) un sterilet s-au trezit cu sarcini extra-uterine (copilul nu mai poate coborî din trompe, locul unde a avut loc fertilizarea şi încearcă să se dezvolte acolo). Şi s-a ajuns la complicaţii, iar în cazurile nefericite, chiar la sterilitate. Aviz amatorilor!

Cuprul, aşa cum ştim cu toţii, cred, e un metal toxic. Ori un sterilet acoperit cu cupru creează în uter un mediu otrăvit, impropriu dezvoltării unei vieţi. Ce e bizar e faptul că, spre exemplu, în stomatologie, au fost interzise toate plombele pe bază de amalgam de cupru, ştiut fiind efectul toxic, dar nimic nu s-a întâmplat la nivel ginecologic. Şi, la fel de bizar e faptul că nu am reuşit să ne deşteptăm şi primim cu mare bucurie şi uşurinţă ceea ce ne trimit alţii. În America, Departamentul Federal pentru Medicamente a analizat steriletul şi efectele lui maligne pentru corpul femeii, şi l-a interzis de pe piaţă. Şi ca să nu rămâne cu ele pe stoc, le-au trimis în România sau alte ţări bananiere. Noi? Bogdaproste, le-am primit cu recunoştinţă şi le folosim cu mândrie, că deh, suntem moderni, europeni, etc., etc. etc.

V-aş ruga să deschideţi bine ochii şi urechile. Medicii sugerează cu multă uşurinţă steriletul, mai ales femeilor trecute de 30-35 de ani, mai ales celor care au născut prin cezariană. Nu vă lăsaţi îmbrobodite de cap atât de uşor. Vorbim de o metodă care efectiv ucide pruncul. Poate chiar persoane pioase au fost convinse să folosească această metodă, fără a înţelege modul de acţiune, iar uciderea copilului poate avea loc chiar în Biserică, în timp ce se roagă Rozariul. Deci!

Şi nu uitaţi nici de efectele secundare pe care steriletul le poate avea asupra voastră. Îmi povestea o cunoştinţă despre ceea ce a păţit din cauza unei alegeri greşite. Tocmai născuse, medicul i-a sugerat DIU, femeia a acceptat, iar după două luni s-a trezit cu dureri incredibile de burtă. A decis să renunţe la sterilet, numai că acesta era încărnat în pereţii uterului. A fost nevoie de o intervenţie chirurgicală, de suferinţă, de emoţii pentru un viitor copil (vă reamintesc că acolo unde există o cicatrice în peretele uterin, cauzată de un avort sau un sterilet, nu se mai poate fixa o altă sarcină).

Preotul care întâlneşte un astfel de caz se află în imposibilitatea de a oferi dezlegare pentru păcate, pentru că prezenţa steriletului în uter creează o situaţie de păcat permanent. Ori dezlegarea sacramentală se oferă penitentului care se căieşte de păcatele comise şi doreşte cu sinceritate să nu le mai repete.

Un alt subiect în cadrul discuţiei noastre este sterilizarea. Aţi întâlnit acest termen în contextul în care, la TV sau în presă, s-a vorbit de limitarea numărului de câini vagabonzi. Sună bizar, dar aceeaşi sterilizare, respectiv obţinerea unei incapacităţi permanente de reproducere, se aplică şi în cazul oamenilor care aleg acest lucru.

Această metodă contraceptivă presupune secţionarea sau blocarea canalelor care permit fertilizarea ovulului, fiind inclusă de Catechismul Bisericii Catolice în rândul actelor de auto-mutilare. Ce presupune? La femeie secţionarea, legarea sau clamparea trompelor uterine, ceea ce nu mai permite ovulului să fie fecundat.

Mulţi specialişti vorbesc despre această metodă ca fiind una reversibilă, adică dacă femeia mai doreşte să aibă copii, merge la doctor pentru a i se reface trompele. Eu am însă mari dubii vis-a-vis de acest aspect, mai ales pentru faptul că femeile doresc să scape de bătaia de cap a unei posibile sarcini, şi tocmai de aceea aleg această metodă. Încă nu am întâlnit nici o femeie cu trompele legate care să dorească să se întoarcă la starea iniţială. Atenţie mare din punct de vedere creştin! După două naşteri prin cezariană, medicul obligă femeia să aleagă legarea trompelor. Şi dacă medicul spune … Din nou, aşa cum afirmam mai sus, în cazul unei mărturisiri preotul e pus în situaţii extrem de delicate. N-ar fi doar problema auto-mutilării, cât mai ales mentalitatea permanent contraceptivă a penitentului. Sigur că e comod, nu te doare capul, faci ce vrei, când vrei, dar tocmai la acest nivel demonstrăm apartenenţa noastră la specia umană, raţională, luptătoare, etc.

Să nu aruncăm întreaga vină doar asupra femeii. La bărbaţi, metoda poartă numele de vasectomie şi presupune secţionarea canalelor deferente care transportă spermatozoizii din testicul spre vezicula seminală. Din nou o metodă radicală, ireversibilă (pe acelaşi principiu văzut mai sus), aleasă din comoditate sau la cererea expresă a partenerului, care nu mai doreşte să fie o maşină de făcut copii.

La nivelul vasectomiei, surprizele nu au încetat să apară. Sterilitatea se instaurează într-un timp relativ lung, cam o lună de zile, aşa că mai mulţi bărbaţi, conform datelor medicale statistice, s-au trezit că încă mai sunt fertili în acest interval de timp.

Ce se întâmplă cu ovulul care nu se mai elimină prin uter, sau cu spermatozoizii? Se resorb în interiorul corpului. Mulţi specialişti vorbesc şi aici de efecte secundare, mai ales la nivel psihic, pentru că au întâlnit cazuri în care femeia nu se mai simte femeie, iar bărbatul începe să fie nesigur de bărbăţia sa. Aviz amatorilor!

Ne apropiem de finalul periplului nostru prin lumea sumbră a contracepţiei ajungând la cea mai perversă şi malignă pilulă: Pilula de a doua zi / Contracepţia de urgenţă.

Niciodată farmacia nu şi-a pervertit mai mult misiunea. Dintr-o activitate nobilă de a descoperi şi produce medicamente pentru a învinge multitudinea de boli, s-a ajuns la crearea unei pilule care să ucidă pruncul în primele momente ale concepţiei. Brrr! Incredibil de ce suntem în stare pentru a ne face viaţa mai uşoară şi a scăpa de complicaţiile nedorite.

Numele acestei pilule spune totul: luată în primele 72 de ore de la un act sexual „neprotejat”, pilula şterge urmele unui moment de nebunie. Ce poate fi mai simplu, am spune, nu? O mică chestie, un pahar de apă, şi gata.

Se spune că pilula previne sau întârzie ovulaţia, astfel împiedicând conceperea unei noi vieţi. Iar dacă nu reuşeşte acest lucru, opreşte cu eficacitate implantarea embrionului , având clar efect avortiv.  Puţine femei ştiu exact momentul ovulaţiei, prin urmare, folosind pilula de  a doua zi, nu vor şti dacă a evitat concepţia sau a provocat un avort. Oricum, firma Schering AG, unul dintre cei mai mari furnizori de contraceptive şi contragestative chimice, consideră că pilula are scopul principal de a preveni implantarea ovulului fertilizat în endometru.

Eram într-o farmacie mai luna trecută, şi în spatele meu, două fetiţe (nu le pot spune altfel după acneea pronunţată de pe obrajii uneia) se codeau să întrebe farmacista despre „pastila de a doua zi”. Evident, am ciulit urechea, ieşind din magazin. M-a şocat faptul că habar nu aveau cum se numeşte, nici măcar că nu-i spune „pastilă” ci „pilulă”, dar totuşi aveau habar de existenţa ei, ştiau că există şi poate fi cumpărată „la liber”. O fetiţă care s-a „jucat de-a mama şi de-a tata”, la o vârstă la care, teoretic, are cu totul alte preocupări, dorea să scape de o posibilă sarcină. Evident, farmacista i-a dat Postinor, fără a pune întrebări, fără a-i spune că e vorba de o bombă cu hormoni, care nu trebuie luată (spun medicii) de mai mult de două ori pe an, tocmai datorită concentraţiei foarte ridicate de hormoni sintetici. În Anglia s-a renunţat oficial la administrarea ei la adolescente, tocmai pentru efectele secundare teribile pe care le are. Noi? Ca şi mai sus, abia aşteptăm să fim la modă, să primim „ajutoare” inteligente din occident.

Un tip ciudat de pilulă este Preven, care, spun cei care o promovează, te fereşte de o posibilă sarcină dacă e administrată în 72 de ore de la actul intim, şi, în mod extraordinar, nu afectează fătul!!! Ce? Cum? Au reuşit să mă bage în ceaţă. La fel se spune şi despre o altă pilulă de a doua zi, numită Plan B (adică dacă planul A, prezervativul, diafragma, etc., dau greş, vine Planul B să te salveze).

În articolul viitor intrăm, în sfârşit, pe făgaşul normal al Reglării Naturale a Fertilităţii, metodă considerată învechită, nesigură, adoptată doar de creştinii fanatici, cu ochelari de cal. Evident acuzele sunt tâmpe, şi o să vedem cum stă treaba, cu toate detaliile de rigoare. Sper să reuşesc să vă conving că e o metodă foarte viabilă, mai sigură decât multe alte „chimicării”, care presupune puţină bunăvoinţă şi colaborare între parteneri.

Până atunci, să auzim numai de bine. Viitorul e sumbru…

 Pr. Titus Sas
Departamentul pentru Familie şi Viaţă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *