Decretul cu Indulgenţă plenară pentru Anul Credinţei în Eparhia noastră

Iubiti credincioşi, publicăm spre ştiinţă „Decretul cu Indulgenţă plenară pentru Anul
Credinţei” în Eparhia noastră.

În comuniune de rugăciune,
Pr. Mircea Marţian

Nr. 110 / 15.01.2013
Cluj-Napoca

† FLORENTIN
Din îndurarea Domnului şi graţia Sfântului Scaun Apostolic al Romei, Episcop eparhial al Eparhiei Române Unite cu Roma, Greco-Catolice, de Cluj-Gherla

„Har vouă şi pace de la Dumnezeu Tatăl şi de la Domnul nostru Isus Hristos!”

Cu ocazia celebrării Anului Credinţei, ţinând cont de dorinţa expresă a Sfântului Părinte Papa Benedict al XVI-lea, precum şi de prevederile decretului Penitenţeriei Apostolice din 5 octombrie 2012, dăm următorul:

 DECRET

Se acordă Indulgenţa plenară credincioşilor creştini catolici din Eparhia de Cluj-Gherla care vor participa cu evlavie la celebrările liturgice prescrise de Biserică la timpul, locul sau momentul rânduit, până în ziua de 24 noiembrie 2013, când se va încheia acest An dedicat credinţei.

Indulgenţa plenară poate fi obţinută în următoarele situaţii:

  1. De fiecare dată când se participă la cel puţin trei momente de predici ţinute cu ocazia Anului Credinţei, sau la cel puţin trei lecţii despre Actele Conciliului al II-lea din Vatican şi despre Articolele din Catehismul Bisericii Catolice, în orice biserică sau loc corespunzător.
  2. În cadrul pelerinajelor care primesc de la Episcopul locului binecuvântarea Indulgenţei plenare. În Eparhia de Cluj-Gherla sunt desemnate ca loc de pelerinaj în care se poate obţine indulgenţă plenară până la sfârşitul Anului Credinţei următoarele biserici: Catedrala “Schimbarea la Faţă”, Biserica protopopială din Sângeorz-Băi, Biserica protopopială din Floreşti, Biserica protopopială din Dej, Biserica protopopială din Bistriţa, Capela din Gherla, Bisericile din Tg-Lăpuş, din Letca şi din Frata.
  3. Cu ocazia hramului fiecărei biserici şi a tuturor pelerinajelor şi procesiunilor tradiţionale care se desfăşoară pe teritoriul Eparhiei noastre: Prima Împărtăşanie a copiilor: 9 iunie; Mănăstirea Sfântul Anton Gherla: 13 iunie; Mănăstirea Molişet: 30 iunie; Biserica din Nicula: 15 august; Biserica din Cormaia: 29 august; Mănăstirea CMD: 8 septembrie; Mănăstirea Mintiu Gherlii: 14 septembrie.
  4. În zilele în care se sărbătoresc următoarele praznice: Prezentarea la Templu, Bunavestire, Învierea, Înălţarea, Rusaliile, Adormirea Maicii Domnului, Schimbarea la Faţă, Naşterea Preacuratei, Prezentarea la Templu a Sfintei Fecioare Maria.
  5. Într-o zi aleasă liber pentru a face un pelerinaj la Biserica sau locul în care s-a primit taina Botezului, reînnoind acolo făgăduinţele de la Botez.

În toate situaţiile, credincioşii trebuie să se căiască de păcatele lor, să fie spovediţi cum se cuvine, să primească Sfânta Împărtăşanie în cadrul sfintelor Liturghii şi să se roage la intenţia Sfântului Părinte rugăciunile Tatăl Nostru, Crezul, Născătoare şi Mărire Tatălui şi Fiului şi Spiritului Sfânt.

Credincioşii care nu vor putea participa la celebrările solemne din motive grave (cei din închisori, cei bătrâni, cei bolnavi) pot dobândi Indulgenţa plenară dacă se vor uni în rugăciune cu comunitatea la Sfintele Liturghii transmise prin televiziune şi radio, rugându-se rugăciunile la intenţia Sfântul Părinte şi oferind suferinţele lor sau necazurile din propria viaţă.

Dat din sediul Episcopiei noastre de la Cluj-Napoca, în ziua pomenirii Sfinţilor Preacuvioşi Părinţi ai noştri Pavel Tebanul şi Ioan Colibaşul, în anul al şaptesprezecelea al Episcopatului nostru şi al unsprezecelea în Scaunul acestei Eparhii.

Pr. Cristian DAVID, Cancelar Eparhial
†Florentin CRIHĂLMEANU, Episcop Eparhial de Cluj-Gherla

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *