Lansarea cărţii „Catolicism şi Comunism în România 1946-1955” de George Cipăianu

Afis lansare Cipaianu 2016La Cluj-Napoca va fi lansată ediţia în limba română a cărţii Catolicism şi comunism în România 1946-1955, o perspectivă diplomatică franceză, apărută la Editura Argonaut, la sfârşitul anului 2015. Autorul volumului este profesorul şi cercetătorul George Cipăianu, de la Institutul de Istorie „George Bariţiu” al Academiei Române.

Evenimentul este programat joi, 21 ianuarie 2016, de la ora 18.00, în Aula „Card. Dr. Iuliu Hossu” a Catedralei greco-catolice, ce va fi dedicată Martirilor şi Mărturisitorilor credinţei sec. al XX-lea, din Piața Cipariu, Cluj-Napoca.

Vor prezenta acest volum, Prof. Dr. Ovidiu Ghitta, Decanul facultăţii de Istorie şi Filosofie, Conf. Dr. Ioan Marius Bucur, Prodecan al Facultăţii de Istorie şi Filosofie, Cercetător principal grd. I Dumitru Suciu de la Institutul de Istorie “George Bariţiu” al Academiei, Cluj şi PS Florentin Crihălmeanu, Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla.

Lucrarea, rod al multor ani de studiu, este: „o carte care se adresează şi cititorilor obişnuiţi, dar şi specialiştilor în domeniu”; „o carte de reconstituire istorică – nu doar rezumă, ci integrează informaţia, repovesteşte cele întâmplate între 1946-1955 prin perspectiva informaţiilor extrase din arhivele Pariziene” – a precizat Prof. Dr. Ovidiu Ghitta.

Din cuvântul introductiv – de clarificare – al autorului, se poate afla că volumul este un rezultat al cercetărilor realizate de Prof. Cipăianu în Arhivele Ministerului de Afaceri Externe din Franţa, în anii în care a predat la Universităţile din Paris.

“Cartea nu se doreşte o istorie cuprinzătoare a catolicismului din România sub regimul comunist, ci o contribuţie la această istorie, menită să completeze tabloul trecutului agitat, chiar tragic, al unei instituţii ce a avut un mare rol în renaşterea culturală, filosofică, politică a poporului român. Acest demers urmăreşte să analizeze perspectiva diplomatică a francezilor, şi, prin intermediul lor, ecoul pe care l-au avut peste hotare persecuţiile îndurate de catolicii din România”.

Cercetarea documentelor porneşte de la anul 1946 şi se opreşte în 1955 şi textele acestor documente, cu acordul şi autorizaţia Arhivelor Ministerului de Externe din Franţa, sunt redate cu fidelitate în ultimul capitol al cărţii, dovezi de netăgăduit ale unor aspecte ale persecuţiei comuniste asupra Bisericii Catolice de ambele rituri.

„Ceea ce impresionează în această lectură, este rezistenţa clerului catolic, fie grec, fie romano-catolic: la catolici, «cezarul roşu» nu pătrunde la altar!”, a remarcat, cu ocazia lansării ediţiei în limba franceză a cărţii, Dl. Cercetător Dumitru Suciu.

Preasfinţia Sa Florentin Crihălmeanu recomandă cititorilor lucrarea, „o prezentare a istoriei catolicismului şi comunismului din perioada menţionată oferind o vastă documentaţie arhivistică. Este un document valid, nepărtinitor. Cele care vorbesc, sunt documentele de arhivă, pe care dl. profesor Cipăianu le-a studiat şi le-a extras printr-un studiu îndelungat şi temeinic; o lectură din exterior spre interior despre cum era citită istoria românilor în această perioadă, cum o vedeau diplomaţii străini; o carte document – o lectură interpretativă a acestor documente şi, de asemenea, o invitaţie la reflexie” – a remarcat Ierarhul greco-catolic clujean.

Prima ediţie, în limba franceză, a volumului, Catholicisme et communisme en Roumanie 1946-1955, une perspective diplomatique française, a apărut în iulie 2014, la Editura Fundaţiei pentru Studii Europene.

 Viorica Sabo, redactor DIRMM

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *