Mulţumim Sfinte Părinte!

Papa Benedict al XVI-lea, pe numele său Joseph Aloisius Ratzinger, este cel de-al 265-lea Suveran Pontif şi are 85 de ani. A devenit Papă pe 19 Aprilie 2005, după moartea Papei Ioan Paul al II-lea. Înaintea alegerii sale ca papă, cardinalul Ratzinger a fost decan al colegiului cardinalilor, prefect al Congregației pentru Doctrina Credinței și președinte al Comisiei pontificale teologice internaționale. Papa Benedict al XVI-lea este al optulea papă german; primul a fost papa Grigore al V-lea (996-999). Ultimul papă cu numele de Benedict, Benedict al XV-lea a servit ca pontif din 1914 până în 1922, pontificatul său fiind legat de Primul Război Mondial. Alegerea numelui de Benedict are importanță simbolică. Ziua de naștere a noului papă, 16 aprilie, este sărbătoarea Sfântului Benedict Iosif Labre (26 martie 1748 – 16 aprilie 1783), cunoscut ca Sfântul Pelerin.

„În aceste zile importante, vă îndem să vă rugați pentru mine și Biserică, încrezându-vă ca întotdeauna în providența divină”, a scris pe Twitter Papa Benedict al XVI-lea.

Papa a evocat propria persoană şi „acest moment din viaţa sa” în rugăciunea dinainte de Angelus. Benedict al XVI-lea, în mod vizibil foarte emoţionat, a declarat că Dumnezeu i-a cerut să se „dedice rugăciunii şi meditaţiei”, ceea ce nu înseamnă „abandonarea Bisericii”, în ultima sa rugăciune Angelus, duminică, în Piaţa Sfântul Petru.

„Dumnezeu mi-a cerut să «urc pe munte», să mă dedic şi mai mult rugăciunii şi meditaţiei”, a spus el, întrerupt în mai multe rânduri de aplauze călduroase din partea mulţimii.

„Dar acest lucru nu înseamnă abandonarea Bisericii, ci, din contră, dacă Dumnezeu îmi cere acest lucru, este doar pentru ca eu să pot să îl slujesc cu aceeaşi intensitate şi aceeaşi dragoste, aşa cum am făcut-o până în prezent, însă, de-acum înainte, într-un mod mai adaptat vârstei şi forţelor mele”, a continuat el, zâmbind spre cerul Romei pe care strălucea soarele, după mai multe zile de ploaie.

Ca de obicei, ulterior, Joseph Ratzinger i-a salutat pe credincioşi în mai multe limbi şi a încheiat cu un mesaj, un gest excepţional din partea sa, şi anume „Vom fi mereu apropiaţi!”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *