„Mulțumire ție, femeie, pentru faptul că ești femeie”

8 martie

Chiar dacă știu că ar trebui zilnic să fiți apreciate, protejate, iubite și nu doar în anumite zile dedicate totuși nu ne putem abține… Pentru că dacă noi am tăcea, papii ar încerca să ne amintească și să “strige”, precum au făcut-o:
La mulți ani și “mulțumire ție, femeie, pentru însuși faptul că ești femeie” (cf. Sfântul Ioan Paul al II-lea)
sau
La mulți ani, femeie, “aleasă făptură, care mereu faci ca viața să fie frumoasă și armonioasă”. (cf. Papa Francisc)

E un moment, o zi ca fiecare zi, în care ne amintim să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru acest, cel mai important dar oferit omului (după cel al vieții): femeia. În liniștea de la începuturile lumii a răsunat dumnezeiescul glas: „Nu e bine ca omul să fie singur”. Și Dumnezeu a creat femeia. Te-a creat pe tine, mamă și fiică, soră sau soție, prietenă sau colegă, călugăriță sau mironosiță (cu semnificația veche).

Dumnezeu a gândit viitorul omenirii și a așezat într-însul femeia, punând în ea, gingășie din gingășia sa divină, iubire din iubirea sa providențială, frumusețe din belșugul frumuseții sale. Chipul lui Dumnezeu strălucește în chipul femeii atunci când iubește așa cum doar o mamă poate iubi…

De aceea, în rugăciune, gândul ne zboară la tine, femeie… O rugăciune care face să răsară în inima noastră un firesc: mulțumesc:
„Mulțumire ție, femeie, pentru însuși faptul că ești femeie! Cu percepția care este proprie feminității tale, tu îmbogățești înțelegerea lumii și contribui la adevărul deplin al raporturilor umane” (cf. Papa Ioan Paul al II-lea, Scrisoare către femei).

Și da, ne adăugăm și noi celor care îți fac urări:
La mulți ani, femeie cu flori în mână sau fără flori, fericită sau înlăcrimată, femeie iubită sau singură/ uitată, femeie protejată sau abuzată, femeie a bucuriilor sau a suferințelor zilnice, femeie îmbrățișată sau căreia nimeni nu-i mai spune: „Mulțumesc!”, „Sărut mâna”, „Te iubesc”…

La mulți ani, femeie privilegiată, cu amintiri frumoase, plină de viață sau femeie în suferință, în carantină, în închisoare, din țările (zonele) în care ești prigonită și desconsiderată. Femeie cinstită/apreciată ca fiind sufletul casei (a familiei), inimă din care pulsează viața unei societăți, sau femeie care te simți vulnerabilă pentru că bărbatul și societatea au făcut mult prea puțin pentru tine…

La mulți ani femeie pur și simplu și nu, cum s-a afirmat, “de trei ori femeie”, sau, cum uneori ești provocată să devii: “femeie bărbat”!

🥳La mulți și binecuvântați alți ani femeie, oricâți ai avea și să rămâi ceea ce ești: pur și simplu femeie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *