O minunată tradiție grecească: Binecuvântarea și tăierea Vasilopitei, prăjitura Sfântului ”Vasile cel Mare”

Binecuvântarea ”Vasilopitei” (”Pâinea” Sf. Vasile cel Mare) a avut loc sâmbătă, 27 ianuarie 2024, în organizarea Comunității elene, Filiala Cluj, la Centrul de activități de pe strada Actorului nr. 6. A fost perntru noi bucuria dulce, la propriu și la figurat, a reîntâlnirii cu oamenii dragi din această prestigioasă comunitate clujeană.

Vasilopita este una dintre cele mai gustoase și dulci tradiții grecești care evocă un frumos obicei al Sf. Vasile cel Mare de care ne-am amintit într-un mod special.. Această tradiție, a tăierii vasilopitei, este întâlnită cu precădere în Grecia de Anul Nou (dar se poate face pe tot parcursul lunii ianuarie). Prăjitura, în care este ascunsă înainte de coacere o monedă, este tăiată și distribuită membrilor familiei. Cel căruia îi revine felia cu moneda va avea parte de o binecuvântare specială din partea Sfântului Vasile pe tot parcursul anului.

Mulțumim gazdei noastre, domnului Daniel Mocanu, Președintele Comunității Elene- Filiala Cluj, pentru prezentarea semnificației zilei și organizarea impecabilă a evenimentului: ”Tradiția vasilopitei este legată de momentul în care poporului păstorit de Sfântul Vasile i s-a impus plătirea unei taxe împovărătoare, în timpul unei foamete. Familiile au fost nevoite să renunțe la bijuterii, monede și obiecte de valoare. Sfântul Vasile a mers la împărat, apărând cauza poporului. La rugămintea sa, împăratul a anulat taxa și i-a returnat episcopului averea oamenilor. Neștiind cui i se cuvenea fiecare obiect în parte, Sfântul Vasile a decis să fie pregătită o mare plăcintă în care să fie puse toate obiectele. După Sfânta Liturghie a binecuvântat și a tăiat plăcinta, dând fiecărui om câte o felie. În mod miraculos, fiecare și-a primit lucrurile la care fusese nevoit să renunțe.”

Rețetele și obiceiurile variază în funcție de regiune și de familie. Noi ne-am răsfățat cu trei feluri de vasilopita fie asemănătoare unei prăjituri, fie asemănătoare unui cozonac grecesc (tsoureki) fiecare având câte un bănuț găsit cu emoție de cei trei aleși ai Sf. Vasile.

Foto credit: Petrică Zelghiu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *