Prima Împărtăşanie Solemnă pentru 31 de copii clujeni – o acţiune a Anului Milostivirii în Biserica Catolică

liturghia liturghie euharistieO frumoasă procesiune a parcurs, în dimineaţa însorită a zilei de duminică 15 mai 2016, centrul municipiului Cluj-Napoca pe traseul dintre Catedrala “Schimbarea la Faţă” (de pe Bulevardul Eroilor) şi Catedrala în construcţie a Martirilor şi Mărturisitorilor sec. al XX-lea (din Piaţa Cipariu).

Prin această procesiune de credinţă, Episcopul Greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, zeci de preoţi şi în jur de 200 de credincioşi au condus la altar, pentru a-L primi întâia oară în sufletele lor pe Isus Hristos Euharisticul, 31 de flori ale Bisericii – 31 de copii clujeni în veşmânt de sărbătoare care în cadrul Sfintei Liturghii care s-a celebrat în capela “Sf. Iosif” din Piaţa Cipariu, au primit în mod solemn Prima Sfântă Împărtăşanie. Cu o zi înainte, sâmbătă 14 mai 2016, copiii au făcut prima lor spovedanie şi totodată le-au fost testate cunoştinţele de religie şi s-au dovedit conştienţi de importanţa şi semnificaţia momentului primirii Sfintelor Taine. Pregătirea le-a fost făcută în cadrul Departamentului de cateheză al Eparhiei de Cluj-Gherla, coordonat de Pr. consilier Marius Furtună.

Sosind la Catedrala din Piaţa Cipariu, copiii au fost întâmpinaţi cu o ploaie de petale colorate de flori, apoi au fost invitaţi în Aula „Iuliu Hossu”, unde au avut câteva momente de dialog cu Preasfinţia Sa Florentin. A urmat, în capela „Sf. Iosif”, celebrarea Sfintei Liturghii Arhiereşti a copiilor. La momentul rânduit copiii au fost invitaţi să facă Profesiunea de credinţă şi apoi, din mâinile Episcopului eparhial, au primit Prima Sfântă Împărtăşanie.

După celebrare, Preasfinţia Sa Florentin a oferit copiilor diplome și cadouri, în semn de amintire. Ei au primit dulciuri şi mai ales câteva cărți, între care Biblia pentru copii și Cartea de rugăciuni, pe care au fost îndemnaţi să le aibă alături de ei, mai ales dimineaţa şi seara.

Ca organizator al evenimentului, pr. consilier Marius Furtună a mulţumit tuturor celor ce s-au implicat în organizarea acestor „momente de puternică trăire spirituală și bucurie ce izvorăște din întâlnirea acestor copii cu Isus Euharisticul”: comunităţii parohiale „Andrei Mureşanu” cu pr. Paroh Mircea Marţian şi preoţilor vicari parohiali care au găzduit celebrarea, preoţilor care i-au spovedit pe copii, Corului de copii Allegria și dirijoarei care-i pregătește, D-na Nagy Cristina, „care au dat culoare celebrării și au vorbit același limbaj cu copiii care s-au cuminecat”. Pr. Marius a mulţumit şi tinerilor din asociaţiile Cercetaşii Munţilor şi ASTRU-Cluj, voluntarilor, autorităților care au permis procesiunea, precum şi Poliției și Jandarmeriei clujene care au asigurat protecţia copiilor şi a însoţitorilor lor în timpul procesiunii prin Cluj-Napoca.

„Vă reamintesc că suntem în Anul Milostivirii pentru Biserica Catolică, un an în care, în mod deosebit, ne bucurăm de milostivirea lui Dumnezeu și acest eveniment face parte din milostivirea lui Dumnezeu care ni s-a dăruit nouă prin Fiul prezent în Sfânta Taină a Euharistiei” – a spus în încheiere pr. Marius Furtună.

Luând cuvântul, PS Florentin a reamintit tema Evangheliei Duminicii Mironosiţelor, fidelitatea în credință. „Nu este suficient să mărturisim prin cuvinte credința noastră, este mai important să rămânem fideli în credința pe care o profesăm până la sfârșitul vieții noastre. Este exemplul femeilor purtătoare de mir din evanghelia acestei duminici, care, întâlnindu-se cu Cel Înviat, au devenit mesagere ale lui Hristos. Este ceea ce dorim acestor tineri copilași: le dorim ca întâlnirea cu Hristos Înviat din sufletele lor să-i transforme în adevărați mesageri ai lui Hristos”.

Preasfinţia Sa a subliniat: „Nu uitați că primii formatori ai copiilor sunteți dumneavoastră, familiile lor. În familie se validează învățătura pe care o dă Biserica și Şcoala. În fiecare casă trebuie să existe colțul de rugăciune în familie şi flacăra pe care astăzi am aprins-o în sufletele lor prin primirea Sfintelor Taine, Trupul şi Sângele Domnului, nu trebuie să se stingă!

Mulțumim părinților că au înțeles acest mesaj și au fost astăzi aici alături de copiii lor și pentru că le oferă un bun exemplu prin viața lor spirituală. Un bun exemplu de trăire a credinţei creştine încercăm cu toţii să îl oferim tinerilor noștri copilași, generația de mâine a țării noastre”.

Biroul de Presă  al Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla

Click aici pentru albumul foto

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *